donderdag, september 25, 2008

 

Problemen verplaatsing

De gemeente Landerd is met niets minder bezig dan een koude sanering van zijn kalvermesterij aan de Kleine Graspeel in Zeeland. Dat zegt Jos van den Broek. Nu een verplaatsing naar het LOG-gebied Graspeel niet doorgaat, wil hij gaan uitbreiden aan de Kleine Graspeel.
Maar de gemeente werkt niet mee en nu komt Van den Broek in zo'n grote tijdnood, dat hij die uitbreiding kan vergeten. Van den Broek blijft wel zitten aan de Kleine Graspeel. En datzelfde geldt, dat is voor bijna honderd procent zeker, ook voor zijn overbuurman Jos Cuppen, die een pluimveebedrijf heeft. Ook hij zou verplaatst worden naar het LOG De Graspeel, maar ook die verplaatsing gaat niet door. Althans, Cuppen gaat daar van uit, de onderhandelingen met de gemeente hebben niets opgeleverd.

Hij wil nu plannen verder uitwerken om zijn pluimveebedrijf uit te breiden van 28.000 naar 38.000 kippen. Over twee weken heeft hij nog een gesprek met wethouder Chris School, maar Cuppen denkt dat dat 'een zinloos gesprek' wordt. Net als voor Van den Broek geldt ook voor hem dat hij het met de verplaatsingsvergoeding niet redt. De consequentie is dat de Zeelandse wijk Melkpad nog jarenlang 'onder de rook' van beide veebedrijven zal blijven liggen. Waarschijnlijk neemt de hinder toe, want Cuppen gaat drie maal zoveel ammoniak produceren als hij nu doet. "Het is raar", zegt hij zelf, "maar op basis van de vergunning die ik heb kan dat." De twee ondernemers stellen dat de gemeenteraad het huidige geurbeleid heeft vastgesteld, ervan uit gaande dat de twee zouden worden verplaatst. "Nu dat niet gebeurt, moet de raad het geurbeleidherzien." Cuppen heeft, in tegenstelling tot Van den Broek, nog drie jaar de tijd om uitbreiding te verwezenlijken. Vóór 2012 moet dat gebeurd zijn. Hij denkt dat het hem wel lukt om in die tijd stapsgewijs twee stallen die er nu staan, aan te passen en één nieuwe te bouwen. Voor Van den Broek geldt een ander verhaal.

Hij heeft nu 1200 kalveren. Op basis van een al afgegeven milieuvergunning kan hij zijn bedrijf uitbreiden met 1000 kalveren. Maar dat recht verloopt eind dit jaar. Van den Broek moet zorgen dat hij vóór eind december de bouwvergunning rond heeft. Het college van burgemeester en wethouders van Landerd heeft de bouwvergunning enkele weken geleden afgekeurd. De tijd ontbreekt om nog een nieuwe vergunning aan te vragen. "Dus blijft me niets anders over dan het huidige bedrijf gewoon voort te zetten." In feite, zegt hij, is de gemeente bezig met een koude sanering. "Bij de onderhandelingen over de verplaatsing zijn wij gigantisch aan het lijntje gehouden. Ook als ik begon over het aanvragen van een nieuwe bouwvergunning, zeiden ze: doe maar kalm aan, wacht nog maar even. En nu keuren ze de bouwaanvraag af en ben ik te laat. Ik zit met de bebouwing te dicht bij de perceelsgrens, maar toen ik de stal die ik nu heb bouwde, kreeg ik daarvoor ontheffing." Het college, zegt wethouder School, heeft de aanvraag eerst niet-ontvankelijk verklaard omdat een aantal gegevens ontbrak. "De aanvraag was ook strijdig met het bestemmingsplan. Maar los daarvan kan Van den Broek er niet uitbreiden omdat hij op een niet-duurzame locatie zit." Dat laatste wordt door Van den Broek en een van zijn adviseurs, Manita van Gerwen (ook raadslid voor de VVD) bestreden.

Volgens School geldt ook voor Cuppen dat hij niet onbeperkt mag uitbreiden omdat hij op een niet-duurzame locatie zit. "Maar als hij recht heeft op een vergunning zullen we die natuurlijk wel geven". Voor Van den Broek zou nog een oplossing denkbaar zijn, namelijk woningbouw. Hij zou zijn bedrijf kunnen beëindigen en als vergoeding vijf bouwkavels kunnen krijgen, op basis van de regeling Ruimte voor Ruimte. "Dan zou ik wel fosfaatrechten moeten inleveren, maar sinds 2006 heb ik geen fosfaatrechten meer, dus ik heb niets in te leveren. De overheid heeft van alle kalverhouders de fosfaatrechten ingenomen. Kalverhouders mogen toch produceren als er een verantwoorde mestafzet is." De gemeente kan hem uitkopen, maar gelet op wat de gemeente daarvoor over heeft, is ook dat voor Van den Broek geen optie.

Dus blijft hij zitten. De manier waarop de gemeente hem aan het lijntje heeft gehouden en hem eigenlijk zó tegenwerkt dat hij geen kan meer op kan, daar heeft hij geen goed woord voor over. Zowel hij als Cuppen hebben de ervaring dat verslagen van gesprekken opzettelijk werden achtergehouden of pas na herhaaldelijk aandringen op het laatst werden gemaakt. "Ik vind dat allemaal niet gepast. De gemeente gaat niet fatsoenlijk om met mensen die hard werken", zegt Jos van den Broek. Wethouder School: "Dat het proces gebrekkig is verlopen, klopt, maar ik heb alle mogelijkheden geprobeerd. Het is heel vervelend, die mensen zitten in de knel en je kunt niets doen." School heeft wel toegezegd dat de twee de kosten voor de ontwikkeling van bouwplannen bij de gemeente kunnen declareren. Dat gaat voor beiden om 20.000 euro of meer. Brabantsdagblad 25 september 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?