woensdag, september 24, 2008

 

Langenboom bezwaren onderzoek

Verzet tegen varkensstal in Langenboom

Het is nog niet zeker of varkenshouder Hendriks uit Langenboom een nieuwe stal mag bouwen. De gemeente Mill en Sint-Hubert wil de onderneming toestemming geven, maar Milieuvereniging Land van Cuijk heeft bezwaren.

Zij maakt zich zorgen over de leefbaarheid rond de Langenboomseweg en het natuur- en recreatiegebied De Kuilen, waar de nieuwe stal in de buurt zou komen. Op het gemeentehuis in Grave is donderdag 2 oktober om 16.30 uur hierover een openbare hoorzitting. De nieuwe stal van het varkensbedrijf is gepland voor een stuk land dat in verwevingsgebied ligt. Dat is een gebied waarin volgens het reconstructieplan voor het platteland geen nieuwe stallen mogen worden neergezet. Wél mag een bedrijf een stal verplaatsen naar een plek waar volgens het bestemmingsplan al eens een stal stond. Volgens de milieuvereniging overlapt de nieuwe stal een klein stukje van de huidige locatie en kan Hendriks zo aan de regels die gelden voor het verwevingsgebied ontkomen.

Hendriks ligt al jaren overhoop met buurman Van Berlicum, die last had van stankoverlast. Sinds oktober 2001 worden in de drie stallen van Hendriks aan de Zuid Carolinaweg geen varkens meer gehouden. De ondernemer wil de stallen nu afbreken en een nieuwe bouwen richting de Langenboomseweg. De milieuvereniging heeft de gemeente Mill en Sint-Hubert gevraagd of niet onderzocht moet worden of het plan van de varkenshouder wel past in het reconstructieplan. De nieuwe stal mag er volgens de regels wel komen, maar alleen als er geen bezwaren zijn vanuit ruimtelijke, landschappelijke, maatschappelijke of milieuhygiënische optiek. Hendriks heeft een milieuvergunning voor zijn bedrijf, maar de Raad van State heeft eerder gezegd dat dat nog niet betekent dat er dan ook geen bezwaren zijn. De milieuvereniging wil daarom dat de gemeente toetst of er geen bezwaren zijn. Gelderlander 24 september 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?