zondag, oktober 05, 2008

 

Gezondheid en megastal

Zorgen over megastallen groeien snel

Of de alarmbellen rinkelen bij de ZLTO, nu huisartsen in Boekel oproepen tot verzet tegen megastallen voor varkens of kippen? "Dat is te zwaar gezegd", antwoordt Han Swinkels, manager dierlijke sectoren.

Zie ook:
Onderzoek in Boekel naar gevolg fijnstof huidige veehouderijen
'Onrust over risico's megastal wegnemen'

Maar zorg om de zorgen over mogelijke gezondheidseffecten op omwonenden is er bij de boerenorganisatie wel. "We zullen zeker de dialoog op gaan zoeken", kondigt Swinkels aan. "En ons best doen om duidelijk te maken dat een grotere omvang van bedrijven niet automatisch een groter gezondheidsrisico betekent. De huisartsen doen daar uitspraken over, die niet door feiten onderbouwd zijn." De ZLTO kan de borst nat maken. Want niet alleen in Boekel bestaat onrust. Een groeiende groep omwonenden van toekomstige landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) is bezorgd, zegt Birgit Verstappen uit Hilvarenbeek, Statenlid voor de Partij voor de Dieren. Ze zegt het te weten nadat medewerkers van haar partij de omgeving van alle LOG's in Brabant zijn afgeweest.

Dat zal binnenkort resulteren in een platform voor omwonenden met zorgen over onder meer volksgezondheid.Verstappen 'moet een beetje lachen' om geruststellende woorden die de GGD vorige week op een bijeenkomst in Boekel sprak. "Misschien wil de GGD paniek voorkomen. Maar ze zou toch iets beter de twee rapporten moeten lezen, die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) begin dit jaar uitbracht."Het RIVM stelt daarin dat nog weinig bekend is. Maar het sluit ook niet uit dat er door megastallen meer virussen (zoals influenza) komen, die zich in een voor de mens schadelijke vorm kunnen veranderen. Ook is er het risico van meer bacteriën, en van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het overslaan van MRSA van varkens op mensen is een recent voorbeeld. "Het RIVM stelt dat is aangetoond dat resistente micro-organismen tot op 150 meter van een varkensbedrijf terecht kunnen komen", zegt Verstappen.

Dat voorbeeld voert ook oud-internist Jos Burghouts aan. Vanuit Nistelrode mengt hij zich onder de mensen met zorgen over de 'varkens- en kippenfabrieken' die ze op zich af zien komen. In het geval van Burghouts, 22 jaar lang specialist in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch, gaat het met name om het LOG vlakbij Loosbroek. "Naar mijn gevoel wordt het gezondheidsaspect drastisch onderbelicht", zegt hij. "Ik vind dat je daar niet lichtzinnig aan voorbij mag gaan." Hij wees de gemeenteraad van Bernheze daar vorige week in een brief op."Ik zou zeggen: pas op de plaats", aldus Burghouts. "En pas verder gaan als onderzoek heeft aangetoond dat er geen risico's zijn." Maar in Boekel draait wethouder Peter Ketelaars (verantwoordelijk voor de LOG's) het om. "Omdat er nog zo weinig bekend is, moet onderzoek juist aantonen of er een probleem is, en wat precies. En daar moeten we dan gericht aan werken. Niet vergeten: door LOG's te creëren halen we veehouderijen vaak juist bij dorpskernen weg. Die trein is in beweging gezet. Pas als je zeker bent dat die op dood spoor zit, moet je stoppen." Brabantsdagblad 3 oktober 2008.



Landbouwminister Verburg en bestuurders van de vijf varkens- en kippenprovincies in Nederland gaan proberen de onrust over de risico's van megastallen weg te nemen.

Paul Rüpp, de Brabantse gedeputeerde voor onder meer plattelandsontwikkeling, neemt daartoe het initiatief. De vestiging van grote varkens- of kippenbedrijven in een zogeheten landbouwontwikkelingsgebied (LOG) leidt in Boekel tot zorgen bij omwonenden. Huisartsen daar roepen op tot verzet, vanwege mogelijke effecten op de volksgezondheid.

In het Limburgse Grubbenvorst en in Overijssel liepen dorpsbewoners eerder te hoop tegen nieuwe grootschalige veehouderijen. "Onrust onder de bevolking moet je altijd serieus nemen", zegt Rüpp. "We moeten er samen een afdoende antwoord op vinden. Dat is geen provinciale, maar een nationale zaak."

Volgens de gedeputeerde is er nog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen gezondheidsproblemen en schaalvergroting in de intensieve veehouderij. "Zolang er geen acute problemen zijn is er geen reden tot stoppen met die ontwikkeling. " De zorgen over mogelijke gezondheidseffecten zijn voor boerenorganisatie ZLTO aanleiding om 'de dialoog op te zoeken', zegt Han Swinkels, manager dierlijke sectoren.

"We zullen ons best doen om duidelijk te maken dat een grotere omvang van bedrijven niet automatisch een groter gezondheidsrisico betekent. De huisartsen doen daar uitspraken over, die niet door feiten onderbouwd zijn." Niet alleen in Boekel bestaat onrust. Een groeiende groep omwonenden van toekomstige landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) is bezorgd, zegt Birgit Verstappen uit Hilvarenbeek, Statenlid voor de Partij voor de Dieren.

Ze zegt het te weten nadat medewerkers van haar partij de omgeving van alle LOG's in Brabant zijn afgeweest. Dat zal binnenkort resulteren in een platform voor omwonenden met zorgen over onder meer volksgezondheid. Verstappen 'moet een beetje lachen' om geruststellende woorden die de GGD vorige week op een bijeenkomst in Boekel sprak.

"Misschien wil de GGD paniek voorkomen. Maar ze zou toch iets beter de twee rapporten moeten lezen, die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) begin dit jaar uitbracht." Het RIVM stelt daarin dat nog weinig bekend is. Maar het sluit ook niet uit dat er door megastallen meer virussen (zoals influenza) komen, die zich in een voor de mens schadelijke vorm kunnen veranderen.

Ook is er het risico van meer bacteriën, en van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Vanuit Nistelrode mengt ook oud-internist Jos Burghouts zich onder de mensen met zorgen over de 'varkens- en kippenfabrieken' die ze op zich af zien komen.

In het geval van Burghouts, 22 jaar lang specialist in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch, gaat het met name om het LOG vlakbij Loosbroek (Bernheze). "Naar mijn gevoel wordt het gezondheidsaspect drastisch onderbelicht", zegt hij. "Ik vind dat je daar niet lichtzinnig aan voorbij mag gaan." Brabantsdagblad 4 oktober 2008.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?