donderdag, oktober 30, 2008

 

Groespeel Mill

Positieve reacties op projectvoorstellen Groespeel

Maandagavond 27 oktober vond de informatiebijeenkomst van gebiedsprogramma Groespeel plaats voor grondeigenaren, burgers en overige belangstellenden. Tijdens de informatieavond kregen de bezoekers uitleg over het gebiedsprogramma; de plannen en projectvoorstellen voor de herinrichting van gebied Groespeel. Mede door de hoge opkomst van ruim 70 personen en de positieve reacties, was het een zeer geslaagde informatieavond. “Dat de herinrichting van het gebied Groespeel leeft onder burgers kun je hierdoor duidelijk zien”, aldus wethouder Van Genugten. De bezoekers konden met behulp van beeldmateriaal een impressie krijgen van de projectvoorstellen. Daarnaast konden zij hun zorgen, meningen en aanvullende ideëen kwijt in een levendige discussie. Deze input wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen en projectvoorstellen. De avond werd georganiseerd door het Samenwerkingsverband Mill en St. Hubert.

Gebiedsprogramma Groespeel
De Groespeel is een gebied gelegen in de gemeente Mill en St. Hubert, ten zuidwesten van de kern Mill. De plannen van het gebiedsprogramma Groespeel richten zich op de uitvoering van reconstructiedoelen, zoals verhogen leefbaarheid en recreatie. Ook doelen en wensen van de diverse organisaties die vertegenwoordigd zijn in de het Samenwerkingsverband Mill en St. Hubert worden hierin meegenomen. Dit alles komt tot uiting in een aantal concept projectvoorstellen. Deze projectvoorstellen richten zich met name op de onderwerpen landbouw, natuur en landschap, recreatie en cultuurhistorie. Voorbeelden van projectvoorstellen zijn het verbeteren van het uitloopgebied van Mill (het dorpslandschap), de aanleg van natte en droge ecologische verbindingszones, het aanleggen van groenstroken, maar ook de uitbreiding van recreatieve mogelijkheden zoals fiets- en wandelroutes. Daarnaast zal het gebied Groespeel onderzocht worden op waterbergingsmogelijkheden.

Voortgang
In december 2008 wordt het gebiedsprogramma definitief gemaakt en wordt uit de concept projectvoorstellen een keuze gemaakt met welke in 2009 verder gegaan wordt. Tijdens de bijeenkomst is nadrukkelijk naar voren gekomen dat uitvoering van de projectvoorstellen in het gebied Groespeel, dat veel landbouwactiviteiten herbergt, op vrijwillige basis zal gebeuren. Landbouw is en blijft namelijk een belangrijke drager in het gebied. Het instrument vrijwillige kavelruil zal in 2009 ingezet worden om gronden op de juiste plek te ruilen voor alle functies en doelen, waarna inrichting kan plaatsvinden.

Over de informatieavond
De informatieavond werd ingeleid door Wethouder Van Genugten, ook voorzitter van het Samenwerkingsverband Mill en St. Hubert. Daarna gaf Rob Christiaans, projectleider van Gebiedsprogramma Groespeel vanuit de Dienst Landelijk Gebied een korte toelichting op de projectvoorstellen. Met behulp van kaarten werd dit visueel verduidelijkt. Tijdens de bijeenkomst konden burgers hun mening en aanvullingen geven op het gebiedsprogramma.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Gebiedsprogramma Groespeel maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn deze verenigd in de Reconstructiecommissie Peel en Maas.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?