dinsdag, oktober 21, 2008

 

Regionaal crossterrein

Ook Mill verwacht overlast van nieuwe regionaal crossterrein

Op een druk bezochte informatiebijeenkomst in Terra Victa in Odiliapeel zijn de eerste kritische geluiden geuit op de aanleg van een regionaal motorcrosscircuit bij dat dorp.De scherpste kritiek kwam van de ZLTO. Die wil niet dat het circuit ten koste gaat van het landbouwontwikkelingsgebied. Het plan voor het regionale circuit wordt gesteund door de gemeenten Landerd, Uden, Veghel en Boekel. Vijf motorcrossverenigingen in deze gemeenten moeten er gebruik van gaan maken. Hun eigen crossterreinen zijn vanwege milieueisen niet meer in gebruik, op dat in Boekel na. Maar dat moet per 1 januari 2012 dicht. Het gebrek aan trainingsbanen voor motorcrossclubs veroorzaakt toenemend wildcrossen. Dat is een van de redenen dat de vier gemeenten het plan hebben opgevat voor het regionale circuit, zei wethouder Chris School van Landerd.

Ook de provincie steunt dit initiatief. Het circuit komt bij Odiliapeel, op grondgebied van Landerd. Omwonenden, ook uit het naburige Mill, lieten duidelijk horen dat ze problemen verwachten met geluidsoverlast. Projectleider Martien Wingens legde uit dat dat op die locatie erg gaat meevallen. Het circuit is gepland in de hoek van de Middenpeelweg en de Volkelseweg. Er was in alle vier gemeenten maar één locatie geschikt, zei Wingens. Het enige alternatief was een plek ten westen van de vliegbasis Volkel, maar uiteindelijk viel die ook af. School zei dat de reconstructiecommissie ermee heeft ingestemd dat het circuit ten koste van het LOG gaat. Dat het 'crossen wordt in plaats van knorren'.

Het circuit bij Odiliapeel komt volgens Wingens ver genoeg van de woonbebouwing te liggen. De geluidhinder mag 50 decibel zijn en op die plaats is dat met alle voorzieningen en voorschriften haalbaar. Het circuit wordt een trainingsbaan. Er wordt maximaal twintig uur per week gecrosst en er mogen maximaal vijftien motoren tegelijk op de baan. Om het circuit komt een aarden wal van drie tot vier meter hoogte. Volgens Johan Becker van de MON (Motor Organisatie Nederland) zal er streng op worden toegezien dat aan alle eisen wordt voldaan. "Wij willen er een voorbeeldcircuit van maken en daarom zullen we er alles aan doen om het circuit zo stil mogelijk te houden", zei Becker. Gelderlander 20 oktober 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?