vrijdag, oktober 31, 2008

 

Natuur Boekel

'Vijf ton' voor natuur Boekel

Geld voor natuurontwikkeling, een afdakje op de begraafplaats, een groenzone tussen de Lage Schoense en naastgelegen kassencomplex, de gedachte om over te stappen op led-verlichting langs wegen in Boekel en een betere invulling van speelplekken: het waren enkele concrete punten die tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Boekel, gisterenavond, aan de orde kwamen. In een ontspannen sfeer werd de begroting voor 2009 behandeld door de raad en definitief vastgesteld.Er waren weinig felle woorden en de partijen waren het opvallend vaak eens. De begroting voor Boekel is over de komende jaren bezien, sluitend. Toch is er weinig financiƫle ruimte. Iets wat 'noopt tot behoedzaamheid', aldus burgemeester Haas.

Om de ontwikkeling van de Ecologische Verbindingszone in Boekel aan te jagen, werd besloten een bedrag van vijf ton vrij te maken uit de algemene reserve, het spaarpotje van de gemeente. Dit op initiatief van de DOP. Dit betekent echter niet dat de gemeente daarmee die vijf ton meteen kwijt is, stelde wethouder Ketelaars. "Die vijf ton beschouw ik als werkkapitaal. Met het geld kan de gemeente grond aankopen voor de natuurontwikkeling." Later komt dan geld van de provincie binnen voor de ecologische verbindingszones, en kan het overgrote deel van de vijf ton weer terug naar de reserves. Belangrijk ander onderwerp was de ontwikkeling van de LOG-gebieden. Het college benadrukte dat de ontwikkeling financieel, maar ook qua gezondheid van omwonenden, verantwoord moet zijn.

Wethouder Ketelaars: "Pas als de risico's met betrekking tot budget en gezondheid verantwoord zijn, gaan we over tot inplaatsing." Omdat de provincie tot inplaatsing kan overgaan, als Boekel na twee jaar nog geen bedrijven heeft geplaatst, moet de provincie ook aan die voorwaarden voldoen, stelde Henri Timmers (Gemeenschapsbelang Venhorst). Wethouder Van Boxtel stemde daarmee in: "Die eis nemen we mee in de overeenkomst met de provincie."Toen de lichte stijging van de grondprijzen aan bod kwam, vroeg Jan van Duijnhoven zich af of dat wel zo verstandig is in het licht van de dreigende recessie. "Ik zeg, pas op de plaats voor alle kavels." Henri Willems (GBV): "De prijzen zijn in Boekel al aan de hoge kant." Coalitiepartijen CDA en DOP konden zich hier echter niet achter scharen, wat inhoudt dat de grondprijzen in Boekel komende jaren toch iets omhoog gaan. Brabatsdagblad 31 oktober 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?