zondag, december 07, 2008

 

Boxmeer fikse bouwachterstand

'Woningbouw Land van Cuijk regionaal afstemmen'

De nieuwe cijfers over bevolkings- en woningbouwaantallen leggen genadeloos bloot dat de gemeente Boxmeer in de afgelopen drie jaar een fikse bouwachterstand heeft opgelopen.
Met 135 nieuwe huizen bouwde Boxmeer bijna evenveel dan het veel kleinere Sint Anthonis (zie grafiek). Dat is meteen de reden voor de bevolkingsafname in Boxmeer tussen 2005 en 2008 met bijna zeshonderd mensen. "Als niet aan de woningvraag wordt voldaan trekken de mensen weg", zegt Niek Bargeman, woordvoerder van de provincie Noord-Brabant. Met de bevolkingskrimp staat Boxmeer in Brabant, dat 68 gemeenten omvat, in de top 3. Boxmeer moet de komende tien jaar een flinke inhaalslag maken met ongeveer 1.200 nieuwe woningen. In het hele Land van Cuijk dienen in die periode 3.750 nieuwe woningen worden gebouwd om aan vraag en aanbod te kunnen voldoen.

Naast Sint Anthonis bouwt ook Cuijk voldoende, net als Boxmeer blijven Grave en Mill en Sint-Hubert achter. Om verdere bevolkingskrimp te voorkomen moet het Land van Cuijk volgens Bargeman die 3.750 huizen bouwen. Met het Land van Cuijk is volgens de provinciaal woordvoerder in vergelijking met andere Brabantse regio's wel wat bijzonders aan de hand. "De vijf gemeenten hebben wel wat met elkaar, maar het is geen uniform woninggebied. Alle vijf bieden op woongebied alles aan. Er zou meer overleg moeten plaatsvinden over waar en wat moet worden gebouwd. In alle andere regio's is er wel een grote plaats waar het gros van de appartementen wordt gebouwd. En in de dorpen vooral de grondgebonden huizen. Dat is in het Land van Cuijk niet. En mensen trekken niet zo makkelijk de gemeentegrens over. Neem Sint Anthonis waar nu relatief veel wordt gebouwd. Maar je ziet niet de verhuiswagens tussen Boxmeer en Sint Anthonis af en aan rijden. Die samenhang in het Land van Cuijk is er blijkbaar niet." Een van de conclusies van het rapport is dan ook dat wonen een Land van Cuijkse opgave moet zijn. Dat wil zeggen dat woningbouw regionaal moet worden afgestemd en dat vergt regionale afspraken.

De gemeentelijke bestuurders moeten hierop inspringen. "En jaarlijks de afspraken met elkaar evalueren", zegt Bargeman. Starre volkshuisvestingprogramma's moeten overboord. De appartementengrafiek in het Land van Cuijk geeft een apart beeld te zien. Al drie jaar kan de regio met gestapelde bouw zich moeiteloos meten met stedelijke regio's als Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Een ongezond beeld, vindt Bargeman die het maar zeer de vraag vindt of de Land van Cuijkse markt dit allemaal oppikt. Voor het Land van Cuijk is volgens het rapport 35 procent appartementen en 65 procent grondgebonden woningen de komende jaren de meest ideale verhouding. Daarbij moet vooral op goedkope woningen worden ingezet. Maar te snelle bouw roept weer andere problemen op. De eerste reactie van gemeenten op bevolkingskrimp is volgens Bargeman bouwen. "Bouwprojecten kunnen elkaar dan in de weg gaan zitten. Een projectontwikkelaar wil minstens 70 procent hebben verkocht, voordat hij gaat bouwen. Alle kans dat dit cijfer in deze periode van financiƫle crisis opgetrokken gaat worden." Als er te veel plannen zijn - het aantal woningzoekenden in de regio verandert niet - worden er niet genoeg huizen verkocht. Daardoor worden projecten afgeschoten, met als gevolg dat er helemaal niet wordt gebouwd. Gelderlander 5 december 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?