woensdag, december 17, 2008

 

De Maashorst wordt nog mooier

Vergoedingen voor bestaande en nieuwe landschapselementen in De Maashorst

Het belang van een mooie natuur en landschap dicht bij huis neemt steeds meer toe. Daarom willen de gemeente Uden, Bernheze, Oss en Landerd u samen met de provincie Noord-Brabant graag helpen om het landschap op een streekeigen manier te versterken. Zij bieden u graag een helpende hand in de vorm van financiering en ondersteuning. Zij hopen dat de grondgebruikers worden gestimuleerd om bestaande en nieuwe landschapselementen te beheren. Dit is zowel interessant voor agrarische bedrijven als particulieren die in het buitengebied wonen. Door een goed beheer van bestaande landschapselementen en de introductie van nieuwe elementen neemt de recreatieve en ecologische waarde van het gebied toe en wordt de ontstaansgeschiedenis van het gebied weer zichtbaar.

Stimuleringskader Groen Blauwe Diensten
Om hier invulling aan te geven heeft de Provincie Noord-Brabant het ‘Stimuleringskader Groen Blauwe Diensten’ ontwikkeld. Dit is een subsidieregeling die beheersvergoedingen verstrekt aan particuliere eigenaren die nog aanwezige landschapselementen bezitten.

Mogelijkheden voor u!
Heeft u nog een houtwal in uw bezit, staat er een rij knotbomen langs uw perceel of ligt er een poel in uw weiland? Informeer dan bij de veldcoördinator eens naar de mogelijkheden voor een vergoeding… Deze regeling biedt ook mogelijkheden om kenmerkende elementen terug te brengen in het landschap. Lagen er vroeger op uw percelen veel houtwallen en vindt u het waardevol om een gedeelte hiervan terug te brengen? Ook dan kan deze subsidieregeling interessant zijn…. U krijgt naast een vergoeding voor het aanleggen van het element, de waarde van de grond die u inbrengt vergoed. Vervolgens kunt u een contract afsluiten voor een beheersvergoeding.

Goede samenwerking
De gemeente Bernheze, Landerd, Oss en Uden hebben samen met de provincie Noord-Brabant het Stimuleringskader Groen Blauwe Diensten opgezet. Deze regeling is speciaal bedoeld voor grondeigenaren die graag mee willen werken aan de kwaliteit van het landschap. Op die manier dragen zij bij aan een prettige woonomgeving voor iedereen en bovendien kunnen zij voor het aanleggen en onderhouden van landschapselementen een eerlijke vergoeding krijgen.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het werken aan de kwaliteit van het landschap, maar ook het werken aan de leefbaarheid van kernen, maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant.

Interesse: Heeft u interesse, informeer dan eens vrijblijvend bij de veldcoördinator Judith van Doren naar de mogelijkheden op uw locatie. Zij is te bereiken op het nummer 06-20 24 28 16 of jvdoren@bureaupraedium.nl.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?