maandag, december 01, 2008

 

Lichtpunt

Het eerste Boertel van Nederland: lichtpunt van vitaal platteland

Vlakbij Wanroij in het Land van Cuijk staat boerderij De Lampersehei. Hier zetelt in een verbouwd stallencomplex het eerste Boertel van Nederland. Eigenaren zijn Mat en Miriam van den Broek die naast het Boertel ‘gewoon’ boeren. Een Boertel lijkt op een hotel, maar dan eentje op de boerderij. Het gastheerschap zien zij als een hobby.
Volgens streekmanager Twan Goossens is het een goed voorbeeld van hoe de gemeente Sint Anthonis door een lokale verordening de wensen van dit echtpaar mogelijk maakte.
“Door die lokale verordening was het niet nodig om een bestemmingsplan procedure te volgen. En dat scheelt weer enorm in tijd.”

Volgens Goossens verloopt de herbestemming van oude schuren die niet meer als agrarisch worden gebruikt, moeizaam. Om dat alleen toe te wijzen aan gemeentelijk beleid en trage procedures gaat hem te ver. “In de afgelopen vier jaar zijn de plannen die ondernemers hebben om iets met hun schuur te doen beperkt tot een handvol.” Volgens Goossen komen er echter wel steeds meer mogelijkheden. Zeker met de nieuwe geurwet die per 1 januari 2007 van kracht is geworden en de nieuwe wet op de Ruimtelijk Ordening (sinds 1 juli 2008). Deze laatste geeft gemeenten veel meer bevoegdheden.

“Het is wel zaak dat er bij gemeenten, dus in het college, een slag gemaakt wordt. Bestuurders moeten niet meer redeneren met de idee dat er op het platteland niets kan en dat er een handrem op functieveranderingen zit, zoals dat wel het geval was in de oude wet Ruimtelijke Ordening uit 1962. Maar zo’n omslag vergt tijd. Nog steeds geldt dat er veel inspraak mogelijk is. En nog steeds kan dit betekenen dat je als ondernemer de handdoek in de ring moet gooien omdat er mensen zijn die jou plannen niet zien zitten. Daarom is het zo belangrijk dat er voorbeelden zijn zoals de familie Van den Broek. Ik zie het echt als een lichtpunt. En die zijn heel hard nodig om het platteland leefbaar en vitaal te houden.” NVM magazine november 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?