vrijdag, december 12, 2008

 

Maasheggen

‘Maasheggen, een gebied om ‘gehegd’ aan te willen zijn’

“Maasheggen wordt een mooier, goed ingericht, aantrekkelijker en beter beheerd gebied. Een omgeving waar we met u aan ‘gehegd’ willen zijn.” Projectleider Nicole Pakker van Dienst Landelijk Gebied stak tijdens de twee informatiebijeenkomsten voor eigenaren en gebruikers van gronden in het Maasheggengebied niet onder stoelen of banken hoe zij de toekomst van het unieke natuurgebied ziet. Samen met de leden van de werkgroep Integraal Gebiedsprogramma Maasheggen heeft zij de overtuiging dat door een goede samenwerking van agrariërs, natuurbeschermers, waterbeheerders en overheden het Maasheggenlandschap duurzaam wordt veiliggesteld.

Waar op andere plekken kilometers heg is gerooid of langzaam wegkwijnt, zijn de oeroude Maasheggen tussen Maashees en Sint Agatha goeddeels behouden gebleven. Nog steeds dienen veel van de intact gebleven heggen als natuurlijke afscherming. Geen schrikdraad maar brede heggen houden het vee binnen de weilanden.

De provincie Noord-Brabant wil dit unieke gebied voor de toekomst behouden. Om die reden is het Integraal Gebiedsprogramma Maasheggen in het leven geroepen, dat wordt uitgevoerd onder de naam ‘Gehegd aan Maasheggen’. Behalve de provincie zijn ook Dienst Landelijk Gebied, de gemeenten Boxmeer en Cuijk, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, waterschap Aa en Maas, de reconstructiecommissie Peel en Maas, IVN De Maasvallei en niet in de laatste plaats de lokale afdelingen van de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) betrokken bij de uitvoering van het programma.

In de afgelopen weken zijn de eigenaren en de gebruikers van de gronden in het Maasheggengebied geïnformeerd over het Integraal Gebiedsprogramma. “Integraal betekent dat we alle belangen meewegen”, zegt Nicole Pakker. “Dus niet alleen landschap en natuur, maar nadrukkelijk ook landbouw, water en recreatie. Wat betreft het gebied kijken we niet alleen naar het Brabantse deel van de Maasheggen, maar ook over de grenzen van de provincie heen. Bovendien nemen we in onze plannen ook de gebieden grenzend aan het Maasheggenlandschap mee. Wellicht ontstaan daar door de verkoop van gronden interessante mogelijkheden voor kavelruil. Tot slot noemen we het een programma omdat de uitvoering ervan meerdere jaren gaat vergen, veel partijen zijn betrokken, tal van deelprojecten worden opgezet en er ook meer dan één financier is.”

Tijdens de informatiebijeenkomsten in Oeffelt en Vierlingsbeek werd stilgestaan bij de gevolgen van uitvoering van het programma voor de grondeigenaren en -gebruikers. Jan van Beckhoven van het Kadaster legde uit hoe kavelruil in zijn werk gaat en wat bewoners van het gebied kunnen doen als zij hun grond te koop willen aanbieden. Leon Gerritsen van Dienst Landelijk Gebied gaf een toelichting op de nieuwe Maasheggenpakketten. In die pakketten is geregeld dat de agrariërs in het gebied een vergoeding krijgen voor het beheer en het onderhoud van de heggen die op hun grond staan.

De aanwezigen kregen aan het einde van de bijeenkomst de toezegging dat zij in de komende maanden regelmatig op de hoogte worden gehouden over de voortgang van het programma. Zodra de inrichtingsplannen voor de deelprojecten gereed zijn, worden opnieuw informatiebijeenkomsten gehouden. Bovendien wordt driemaandelijks een nieuwsbrief verspreid onder zowel grondeigenaren, -gebruikers als bewoners van het Maasheggengebied. Tot slot gaat eind januari de website www.gehegdaanmaasheggen.nl online.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Integraal Gebiedsprogramma Maasheggen maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?