dinsdag, januari 27, 2009

 

Kringko


Vlak voor ik streekmanager werd was ik betrokken bij een project wat zich richtte op het benutten van organisch keukenafval van grote keukens als 'voedsel' voor biogasinstallaties. Dit heeft geresulteerd in het bedrijf Back 2 Energy. Het systeem is gebaseerd op grote opslagtanks van bijvoorbeeld 10.000 liter waarin het afval bewaard wordt. Dit maakte het uitermate geschikt voor ziekenhuizen en zeer grote restaurants maar niet voor restaurants in binnenstedelijk gebied. Op verzoek van de gemeente Veghel heeft het streekhuis onderzocht of deze recycling methode ook benut zou kunnen worden voor kleinere restaurants. Al snel bleek dat restaurants alleen belangstelling hebben als er een totaal oplossing voor al het afval uit de keukens aangeboden kan worden. Dus naast voedselresten ook glas, karton, plastik en restafval. Door een tip van een provinciaal ambtenaar kwam ik in contact met Nick van Kimmenade. Nick is een enthousiaste jonge ondernemer in Weert die een innovatieve kijk op afval inzamelen heeft. Hij heeft zichzelf als doel gesteld het afval 'zero emission' in te zamelen en het afval maximaal aan de bron te scheiden waardoor het maximaal herbenut kan worden. Zero emissie bereikt hij door gebruik te maken van een ligfiets met opbouw die elektische trapondersteuning heeft en maximaal aan de bron scheiden wordt gedaan door van het Dores systeem gebruik te maken. Een gepatenteerd systeem wat gebaseerd is op dozen. De dozen hebben de zelfde maat en iedere afvalstroom krijgt zijn eigen doos. Met zijn cargo-fiets kan Nick 1m3 of 250kg vervoeren. Op een ochtend kan Nick 10m3 ophalen en naar het verzamelpunt vervoeren. Het centrum van Weert heeft ruim 400 bedrijven die van de dienst gebruik zouden kunnen maken. Bij de start in augustus 2008 waren er 30 deelnemers. Eind 2008 had Nick ongeveer 100 klanten. Het systeem voorziet daarmee in een behoefte. Het probleem van afval wat niet gesorteerd is, is dat het in de meest dure categorie valt en veel geld kost om er van af te komen. Stel dat een caféhouder 10kg aan kroonkurken heeft en ze bij het restafval gooit dan is dat voor de afvalverwerker een kosten post. Bij Kringko kan de ondernemer desgewenst een doos plaatsen voor kroonkurken. Als de doos vol is dan neemt Nick de doos mee en plaatst een nieuwe 'kroonkurkendoos'. De inhoud van de doos is geen kostenpost maar brengt geld op. Daardoor kan Nick prima met de reguliere afvalinzamelaars concurreren. Het oorspronkelijke idee om de inhoud van de kliko's van restaurant te gaan benutten voor biogasinstallaties is daarmee ook ingevuld. De restaurants krijgen hiervoor dozen met een zak van bioplastic. De doos met zak met inhoud kunnen in zijn geheel aan de biogasinstallatie 'gevoerd' worden. De in de installatie aanwezige bacteriën breken het karton de bioplastic en natuurlijk de etensresten af in methaan gas. Dat wordt vervolgens in een motor met dynamo (WKK) verbrand om er elektriciteit van te maken.

Na dit eerste succes is het de wens van Nick om het idee op te schalen. Hij heeft hiervoor afspraken gemaakt met Milgro afvalmanagement. Milgro is de eigenaar van het Dores dozen systeem. Het doel van het Rotterdamse bedrijf Milgro is om door het afvalmanagement van een bedrijf over te nemen de kosten voor dat bedrijf te verlagen. Milgro doet dit door het afval zo veel als mogelijk tot waarde te brengen. Door een deel van deze waarde naar de ontdoener terug te sluizen wordt er naar gestreeft de kosten voor de ontdoener te verlagen.

Op verzoek van het streekhuis onderzoekt Milgro de mogelijkheden van een uitrol van het Kringko systeem in Noordoost Brabant. Omdat er veel 'handjes' nodig zijn heeft het streekhuis Milgro in contact gebracht met de IBN-groep te Uden. Medewerkers van IBN kunnen werkzaam worden in het Kringko systeem, bijvoorbeeld door de dozen van bioplastic zak te voorzien of door lege dozen te verdelen en volle dozen in te zamelen. Maar de IBN-groep ziet ook mogelijkheden om het Kringko concept toe te passen op de reguliere inzameling van zwerfafval. Om de mogelijkheden van Kringko te verruimen heeft het streekhuis Milgro-IBN in contact gebracht met Jan van Haren van SOIOS. SOIOS in Maashees (gemeente Boxmeer) bouwt voertuigen aangedreven door zonne-energie. Deze energie is afkomstig van zonnepanelen die op het dak van het voertuig geplaatst worden. Op een zonnige dag meer dan voldoende om het voertuig aan te drijven. Op een bewolkte dag zorgen de accu's voor de nodige aanvulling.

De planning is om in de loop van 2009 in het werkgebied van de IBN-groep met een aantal steden met het Kringko systeem te beginnen. Voorbereidingen worden getroffen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?