zondag, januari 04, 2009

 

LOG Veghel

'Te veel regels in LOG's Veghel'

De Veghelse afdeling van de ZLTO voorziet dat de gemeente zoveel regels opstelt voor de drie landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) in Veghel, dat straks geen boer nog wil verhuizen naar deze gebieden.

"In de verwevingsgebieden (waar agrarische bedrijvigheid ook mogelijk blijft, red.) gelden straks minder restricties dan in de ontwikkelingsgebieden. De reconstructie van het buitengebied dreigt op deze manier te mislukken", waarschuwde Ad van de Crommert van de ZLTO de Veghelse politici onlangs.De Veghelse landbouwzones liggen tussen Keldonk en Boerdonk, bij Zijtaart en Jekschot. Vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied heeft de gemeente een aantal regels opgesteld voor intensieve veehouderijen die zich in deze speciale zones willen vestigen.

Van de Crommert vindt het een goede zaak dat de gemeente de weg vrijmaakt voor bedrijven die naar een van de drie LOG's willen verhuizen of daar al zitten en willen uitbreiden. Maar volgens hem wordt het enthousiasme onder boeren rap minder door alle voorwaarden die de gemeente stelt. Hij geeft een voorbeeld. "Als je deze regels volgt, zou iedere boer die zijn bedrijf uitbreidt direct een halve hectare groen moeten aanplanten. Dat staat in veel gevallen niet in verhouding tot de uitbreiding. " Hij roept de partijen in de gemeenteraad op om de regels op een aantal plaatsen te versoepelen. Volgens Van de Crommert is er op dit moment voor Veghel geen risico op de komst van zogenaamde megastallen. Hij weet alleen van een aantal 'gezinsbedrijven' die al in de gemeente gevestigd zijn die belangstelling hebben voor verhuizing naar een landbouwzone. Brabantsdagblad 3 januari 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?