vrijdag, januari 23, 2009

 

Vernatting Maashorst

Waterschap Aa en Maas start werkzaamheden `vernatting' Maashorst

Vanaf maandag 26 januari start waterschap Aa en Maas met het verleggen en verondiepen van de bovenloop van de Grote Wetering in Nistelrode. Dit gebeurt nabij de kruising van de Palmenweg en de Slabroekseweg. Door deze ingrepen stroomt het water minder snel weg en heeft het meer gelegenheid weg te zakken in de bodem. Zo blijven de beken langer water toevoeren en komt het grondwater op een hoger niveau. Deze ingrepen vormen het begin van de uitvoering van de watervisie die in 2008 is opgesteld voor de Maashorst. In de visie staan de plannen om de Maashorst te vernatten. Onder andere door de afstroming van het water te vertragen. De watervisie is eind vorig jaar door het bestuur van het waterschap vastgesteld. Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid van Aa en Maas, is blij dat de uitvoering van de plannen van start gaat: `Door de te nemen maatregelen kunnen we het gebiedseigen water van de Maashorst beter vasthouden voor zowel bos, natuur als landbouw.' Werkzaamheden Om de grond in het gebied geschikt te maken voor de uitvoerende werkzaamheden, zoals graafwerkzaamheden, moet een strook in het bos worden vrijgemaakt voor de omlegging van de Grote Wetering.

Daarvoor is de kap van bomen is noodzakelijk. Vervolgens zal de aannemer een nieuwe loop graven voor de om te leggen waterloop. De nieuwe waterloop wordt kleiner van afmetingen en minder diep. Daarom wordt ook de duiker (buis), die onder de weg ligt, vervangen. Hiervoor is het noodzakelijk om de Slabroekseweg tijdelijk af te sluiten. Dit wordt tijdig met borden aangegeven. De werkzaamheden duren ongeveer vier weken. Verdroging tegengaan In 2008 is door het waterschap, in samenwerking met alle partijen binnen de Stuurgroep Maashorst, een watervisie voor de Maashorst opgesteld. In de watervisie staan maatregelen om de Maashorst te vernatten.Vernatting op de Maashorst is nodig. In het verleden is de waterbeheersing op de Maashorst vooral afgestemd op de landbouw. Met de nieuwe maatregelen wordt het watersysteem meer afgestemd op de natuurfunctie die aan het gebied is toegekend. Zo kan de gewenste natuur tot ontwikkeling komen. De plannen worden in fasen uitgevoerd, afhankelijk van de mate van grondverwerving.

Het plan dat nu in uitvoering komt, kan direct worden uitgevoerd omdat de gronden in eigendom zijn van de gemeente en Staatsbosbeheer. Het rijk zal de gronden aankopen die nu nog geen eigendom zijn van een Natuurbescherming- organisatie. De Maashorst Natuurgebied De Maashorst is een gevarieerd landschap dat behoort tot de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Het groene hart van deze gemeenten ligt in een bocht van de Maas en vormt een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Brabant. De afwisseling in flora en fauna creƫert steeds weer nieuwe, verrassende belevingswerelden. Heidevelden en grazige weiden, naaldbos en loofbos wisselen elkaar af, terwijl hoogteverschillen en open vlakten het landschap spannend en uitdagend maken. In natuurgebied De Maashorst komen natte en droge gronden vlak naast elkaar voor. Kabbelende beekjes trekken een sprankelend spoor door de wijstgronden. Het roestbruine kwelwater vindt er zijn weg door de breukvlakken in de bodem. De waterpartijen en beekjes geven het gebied een temperament dat ver teruggrijpt in de historie.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?