woensdag, februari 18, 2009

 

Troefmarkt Venhorst

Behoud super is zaak van initiatief

Het wordt nog heel moeilijk om iets van de grond te krijgen, maar het is niet ónmogelijk.Dat was de strekking van het verhaal dat Twan Goossens gisteren in De Horst in Venhorst hield, naar aanleiding van de sluiting van de Troefmarkt, per 1 april. Goossens, streekmanager bij Peel & Maas, kwam op uitnodiging van Gemeenschapsbelang Venhorst praten over mogelijkheden om op de een of andere manier toch een dorpssupermarkt voor Venhorst te behouden, nu eigenaar Theo Rooijakkers heeft aangekondigd ermee te stoppen. Op de vergadering waren ongeveer vijfendertig Venhorstenaren afgekomen. Dorpsbewoners, die zich grote zorgen maken over het verdwijnen van de Troefmarkt.

Een ondernemer vinden die de dorpssuper over wil nemen, en onder dezelfde condities door gaat, dat is volgens Goossens erg moeilijk. "Want hoe overtuig je die ondernemer dat het hém wel gaat lukken?" Het punt met de Spar en Troefmarkt is volgens Goossens dat die ingericht zijn op een kern met ten minste 2500 inwoners. Venhorst, met 1670 inwoners, is dus eigenlijk te klein, wat nu ook blijkt: "Je zult dus naar alternatieven moeten kijken."Er was veel interesse in die alternatieven. Opties zijn volgens Goossens bijvoorbeeld dat de super een soort 'Zorgsuper' wordt, waarbij gehandicapten de winkel, onder begeleiding, gaan runnen. Ander idee is het realiseren van een resto-super, een combinatie van restaurant en supermarkt. "Op die manieren kun je bijvoorbeeld op meer tijden open zijn en je biedt het dorp meer, zoals warm brood op zondagochtend.

In Vianen, bij Cuijk, zijn we bezig met het opzetten van een bakker-cafetaria. Weer een andere optie zou kunnen zijn dat vrijwilligers de winkel mede gaan runnen. " Mogelijkheden zijn er dus zeker, maar Goossens stelde wel nadrukkelijk dat mensen uit het dorp zélf de kar moeten trekken, met initiatieven komen en voorstellen doen. Pas dán kunnen gemeenten, woningbouwverenigingen en andere partijen meedenken en eventueel geldschieter zijn. Tijdens de vergadering, gisteravond, leek het erop dat een aantal mensen de handschoen wel op wil nemen. Geopperd werd een projectgroep te formuleren. Die zou snel met concrete voorstellen moeten komen. Brabantsdagblad 18 februari 2009.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?