donderdag, maart 19, 2009

 

LOG Boekel

'LOG schiet zijn doel voorbij'

De gemeenteraad van Boekel zal de structuurvisie voor de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) in Boekel niet goedkeuren. Tenminste, niet in de huidige vorm, waarbij ruimte geboden wordt aan acht megabedrijven, waar nog onvoldoende duidelijkheid is over de gezondheidseffecten en de kans groot is dat megabedrijven van buiten Boekel in het LOG komen.

Dat is de uitkomst van de discussie tijdens de commissie Grondgebiedszaken, gisteravond. De raadszaal in het gemeentehuis in Boekel was afgeladen vol. De discussie tussen de verschillende partijen was scherp en er klonk applaus uit het publiek wanneer commissieleden zich tegen de structuurvisie uitspraken. Voorzitter Antoinette Heunks maande het publiek dan ook zich in te houden, om de discussie 'zuiver te houden'. Uitkomst van de discussie was dat de structuurvisie eerst aangepast moet worden, wil de raad er haar goedkeuring aan geven. Wel hadden de partijen verschillende ideeen over hoe de visie dan aangepast zou moeten worden. Het CDA stelde een gefaseerde invoering van de LOG's voor. In plaats van acht bedrijven, zouden er in de komende drie jaar maar vier bedrijven geplaatst mogen worden. Wel wil het CDA de structuurvisie, met die aanpassing, zo snel mogelijk vaststellen. Marius Cornelissen (CDA): "Dit proces is al jaren in ontwikkeling. Als wij geen structuurvisie vaststellen, dan hebben ondernemers van elders en de provincie vrij spel. Met de structuurvisie kunnen we juist het stuur in handen houden."

De DOP gaat voor een minder groot LOG. Ton van de Ven (DOP): "Tot de LOG's is destijds democratisch besloten. Wij willen ons richten op de zaken waar we nu nog wel invloed op uit kunnen oefenen." Ook stelde de DOP dat ze vóór ze een besluit neemt, eerst wil weten wanneer het onderzoek naar fijnstof en endotoxines start.GBV en BW waren eensgezind in hun sterke afwijzing van de structuurvisie. Henri Willems (GBV): "Het doel van de LOG's was ondernemers in de extensiveringsgebieden van Boekel de mogelijkheid bieden op een andere locatie te groeien. Maar het plan is door de tijd ingehaald. Het doel is nooit geweest om daar meegastallen te bouwen, maar dat gebeurt nu dus wel als we goedkeuring geven." Jan van Duijnhoven (BW): "We hebben 17 bedrijven in de extensiveringszones rondom Boekel. Ik weet uit vertrouwelijke informatie dat er geen een is die 7,5 miljoen kan investeren om zich in het LOG te vestigen. Voor wie doen we het dan eigenlijk?"De commissie gaf wethouder Ketelaars de opdracht mee nog voor de raad van 9 april met een aangepaste structuurvisie te komen. Brabantsdagblad 19 maart 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?