maandag, maart 16, 2009

 

Ontwikkeling LOG's

Is de log-trein nog wel te stoppen?

De gemeenteraad van Boekel staat voor een moeilijke beslissing, nu er steeds meer verzet komt tegen het inrichten van de log-gebieden. Tijdens een inspraakavond in Venhorst kwamen pas meer dan honderd inwoners opdagen, op een totaal van 1600 inwoners.
Met de realisering van de landbouwontwikkelingsgebieden had Boekel een paar jaar geleden een duidelijk doel voor ogen. Veehouderijen rond Boekel en vlakbij natuur zouden verplaatst worden naar een gebied waar ze verder kunnen groeien en minder overlast veroorzaken. Meer en meer wordt nu echter duidelijk dat het concentreren van megastallen grote gevolgen voor de gezondheid van omwonenden kan hebben. GGD's stellen dat aanvullend onderzoek nodig is naar de risico's van intensieve veehouderij.

In het log bij Venhorst is plek voor zes megastallen. En dat terwijl er in Venhorst nu al bovengemiddeld veel longklachten voorkomen. Huisarts Jan Hoevenaars uit Elsendorp legde tijdens de inspraakavond uit dat juist de heel fijne deeltjes schadelijk lijken te zijn, en helemaal als daar biologische deeltjes aan gebonden zijn. Het is de vraag of er luchtwassers zijn deze hele fijne stofdeeltjes bij megastallen kunnen 'wegwassen'. Andere argumenten tegen de concentratie van megastallen waren de aantasting van het landschap en het feit dat hoogstwaarschijnlijk niet alle bedrijven uit Boekel zelf zullen komen. Als alle plekken na twee jaar nog niet aan Boekelaren vergeven zijn, kunnen bedrijven van buiten Boekel er terecht. In Brabant zijn 48 log-gebieden aangewezen, waaronder twee in Boekel. De gemeente is voortvarend aan de slag gegaan. Gedeputeerde Paul Rüpp gaf onlangs aan dat de provincie niet alle 48 gebieden wil benutten, maar zich nu op elf, waaronder die in Boekel, wil concentreren.

Het lijkt dat Boekel door het 'snelste' jongetje van de klas te zijn, zich in de vingers snijdt. Een pas op de plaats lijkt logisch. Maar kan dat eigenlijk nog wel? Nú de ontwikkeling van de log-gebieden stopzetten heeft enorme gevolgen. Zo zijn er al hoge kosten gemaakt en vele bomen gekapt langs de wegen die van en naar de log-gebieden lopen.Een tussenoplossing ligt voor hand. Dat kan zijn de normen voor bedrijven scherper stellen, minder megastallen toelaten of bedrijven daar waar het mogelijk is, voorlopig op hun huidige locatie laten groeien. Ook zou verdere ontwikkeling tijdelijk stopgezet kunnen worden, zolang er geen duidelijkheid is over mogelijke schadelijke gevolgen. Spannend wordt het de komende maand in ieder geval: de commissie Grondgebiedszaken discussieert morgen over de structuurvisie. Op 9 april is het aan de gemeenteraad de structuurvisie wel of niet vast te stellen. De gemeente heeft in beide gevallen heel wat uit te leggen. Brabantsdagblad 16 maart 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?