donderdag, april 23, 2009

 

Boerdonk kern met Pit

Vrijwilligers en vertegenwoordigers van de Dorpsraad Boerdonk hebben woensdag in het provinciehuis in Den Bosch het predikaat ‘Kern met Pit’, met de bijbehorende cheque van duizend euro, ontvangen voor het project ‘Rondje Boerdonk’ en de herbouw van de Corneliuskapel.

Wethouder Piet Hooiveld feliciteert enkele vrijwilligers en de Dorpsraad Boerdonk met het predikaat.Het juryrapport spreekt in haar beoordeling over een bijzonder geslaagd project. ‘De Dorpsraad Boerdonk, de vrijwilligers en de bevolking hebben een verloren stuk cultuur in ere hersteld.’ Met het project ‘Rondje Boerdonk’ herstelde de Dorpsraad van Boerdonk een oude wandelroute die vroeger van de boerderijen in de omgeving van het dorp naar het centrum liep. Hoewel veel paden inmiddels waren dichtgegroeid toonden de houtwallen nog aan waar ze gelopen moesten hebben. Als begin- en eindpunt van deze route wilde de Dorpsraad bovendien de Corneliuskapel nemen.

De herbouw van deze kapel kwam in beeld in 2007 toen door de herinrichting van de dorpskern er een mooie plaats bleek te zijn in de oude pastorietuin. De kapel werd in de late middeleeuwen, kort na 1483, in de buurtschap Boerdonk gebouwd en in 1870 weer afgebroken. Onder de inwoners van Boerdonk leefde al lang de wens om de kapel te herbouwen. Op het leggen van het rieten dak na, werd alles door vrijwilligers zelf gedaan. De pastoor van Erp schonk een replica van haar Corneliusbeeld. Even kwam het project nog in gevaar toen het college van B. en W. in het voorjaar van 2008 opstapte waarna de gemeente de bouw van de kapel niet meer wilde voorfinancieren. De lokale bevolking liep echter warm voor het project, zodat de Dorpsraad de verdere voorfinanciering voor haar rekening kon nemen. De kapel werd op 16 september vorig jaar, op de patroondag van Sint Cornelius, officieel geopend. Kliknieuws 23 april 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?