vrijdag, april 03, 2009

 

Landgoed Tongelaar

Project 'Verdrogingsbestrijding landgoed Tongelaar' in Mill officieel afgerond

Op 3 april staan bestuurders, belanghebbenden en omwonenden stil bij de officiële afronding van het project Verdrogingsbestrijding Landgoed Tongelaar. Onder regie van waterschap Aa en Maas hebben eigenaar Brabants Landschap, ZLTO, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Mill & St. Hubert, Grave en Cuijk gezamenlijk gewerkt aan het herstellen van de bijzondere natte natuur op het verdroogde landgoed. De uitgevoerde maatregelen zorgen voor het vernatten van het gebied en het versterken van de ecologische waarden. Diersoorten zoals de das, kamsalamander, kleine modderkruiper, poelkikker en bijzondere libellen krijgen hierdoor een beter leefgebied. Om de problematiek van verdroging tegen te gaan, sloegen waterschap Aa en Maas, Brabants Landschap (eigenaar van het landgoed), ZLTO, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Mill & St. Hubert, Grave en Cuijk de handen ineen. De drie betrokken gemeenten hebben een belangrijke bijdrage geleverd door pachtgronden in te zetten voor ruil.

De maatregelen die zijn uitgevoerd waren: het dempen en verleggen van waterlopen
beekherstel van een oude loop, het verondiepen en versmallen van de Biestgraaf plaatselijk verhogen van het waterpeil door middel van stuwen de aanleg van poelen, natuurvriendelijke oevers en maaiveldverlagingHet gebied Tongelaar valt binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS). Naast het aanpakken van de verdroging waren ook andere thema's van belang. Bijvoorbeeld het herstel van het natuurlijke beeksysteem, inrichting van de ecologische verbindingszone, inpassing van maatregelen in de cultuurhistorische context van het landgoed en onderzoek naar de mogelijkheden van vismigratie in de Biestgraaf. Voor dit gebied zijn de waterhuishouding, waterkwaliteit en de inrichting afgestemd op de ecologische doeleinden. Door de genomen maatregelen krijgt het gebied weer de oorspronkelijke vochtige en natte eigenschappen terug.

Zo kunnen natte bloemrijke graslanden ontstaan en plantensoorten die van kwelwater afhankelijk zijn, krijgen weer een kans. Oude tracés van waterlopen hebben de licht meanderende vorm weer teruggekregen. Landgoed Tongelaar is in eigendom en beheer van Stichting Brabants Landschap. Op de plaats van het huidige kasteel lag al in de 9de eeuw een vluchtburcht op een natuurlijke verhoging. Het gebied omvat 450 hectare en ligt direct ten noorden van Mill. Het landgoed wordt doorsneden door het Peelkanaal, de Lage Raam en de Ottersgraaf/Biestgraaf.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?