maandag, april 06, 2009

 

Wonen in een LOG

Rüpp: 'Ik zie de spanning'

De provincie gaat bekijken of ze burgerwoningen gaat aankopen in gebieden waar intensieve veebedrijven zich gaan vestigen.Dat kan in het belang zijn van de ontwikkeling van LOG's (Landschaps Ontwikkelings Gebieden). Dat zei gedeputeerde Paul Rüpp gisteravond in Schaijk, op de openingsavond van de Landdagen 2009 van het Brabants Studenten Gilde. De discussie ging onder meer over het creëren van draagvlak voor het concentreren van intensieve veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden. Mensen die in en bij die LOG's wonen, krijgen te maken met een verslechtering van hun woongenot. Ze zouden op den duur hun woning willen verkopen, maar door de toenemende bedrijvigheid lukt dat niet meer. Rüpp: "Ik zie de spanning. Daarom gaan we serieus bekijken of de provincie de woningen niet beter kan opkopen."

Rüpp betoogde dat de overlast de consequentie is van de politieke keuzes die er onder andere in Brabant worden gemaakt voor de herinrichting van het platteland. "Ik heb niet de illusie dat we bij elke inwoner van Brabant draagvlak krijgen voor die ontwikkelingen. De één krijgt iets in de buurt wat hij niet wil, maar voor tientallen anderen wordt de situatie wel beter." De discussie is in Landerd actueel. Daar is de ontwikkeling gaande van het LOG Graspeel. Daartegen is veel verzet. Misschien wel het belangrijkste probleem is de zorg over risico's voor de volksgezondheid, erkende Rüpp. Hij maakt zich daar meer zorgen over dan over de aanpak van fijnstof en uitstoot van amoniak. "Omdat we er nog niet alles van weten."Herman Litjens van de ZLTO liet onder meer beelden zien van mordern vormgegeven bedrijven. De beeldkwaliteit in de LOG's, de manier waarop bedrijven worden ingepast in de omgeving, wordt een belangrijk onderdeel van de plannen. De gemeenteraad van Landerd heeft er ook specifieke eisen over opgesteld in het bestemmingsplan. Eén ondernemer die naar het LOG gaat, is bezig met nieuwe architectuur.

Het Brabants Studenten Gilde wordt gevormd door Brabantse studenten die aan de Wageningense universiteit studeren. Ze zoeken elk jaar een plattelandsgemeente uit voor hun landdagen. Het debat gisteravond was de opening van de Landdagen 2009. De studenten organiseren activiteiten voor de lokale bevolking, zoals een kindermiddag en een ouderenochtend. Zaterdag is de afsluiting met een feestavond voor het dorp. Brabantsdagblad 3 april 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?