dinsdag, mei 19, 2009

 

BrabantSolar


Nieuw kennisnetwerk

Fossiele energie bronnen (kolen, olie, aardgas) zijn eindig, beïnvloeden het klimaat negatief en zorgen voor politieke afhankelijkheid. Binnen enkele jaren kan de olieproductie de vraag naar olie niet meer bijhouden (Peakoil fenomeen) waardoor de kosten van fossiele brandstoffen meer dan gemiddeld gaan stijgen. Overheden hebben er belang bij en zijn doende een transitie naar duurzaam gewonnen energie op gang te brengen. Duitsland is hierin zeer voortvarend te werk gegaan. Producenten van niet duurzame energie betalen een toeslag die overgeheveld wordt naar de producenten van duurzame energie. Dit heeft in Duitsland tot een zonnepanelen industrie geleid die de auto industrie aan het evenaren is. In Nederland staat zonne-energie in de kinderschoenen. Van de 2000 aanvragen voor de wat grotere 100kw panelen die onlangs bij SenterNovem ingediend werden kunnen er 50 gehonoreerd worden.

De ontwikkelingen van zonnepanelen gaat snel. Op grote schaal wordt er wereldwijd aan betere technieken gewerkt. De kosten gaan jaarlijks omlaag maar zijn nog hoger dan de traditionele bronnen. In combinatie met de stijgende energieprijzen is het de verwachting dat zonder subsidie of bonus/malus regeling het nog 5 a 10 jaar duurt voordat zonnepanelen economisch rendabel zijn.

Gisteren is er op initiatief van het streekhuis Peel & Maas een bijeenkomst geweest voor ondernemers met bedrijfsgebouwen met geschikte daken om zonnepanelen op te plaatsen. Het doel van het netwerk, wat zich "BrabantSolar" noemt, is het op de voet volgen van ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie om snel te kunnen handelen op het moment dat een investering in zonnecellen rendabel is. Ondernemers met geschikte daken kunnen zich voor het netwerk aanmelden bij streekmanager Twan Goossens door een e-mail te sturen naar tgoossens@rmb.nl
Voor meer informatie klik hier

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?