donderdag, mei 28, 2009

 

Verhip, de varkens zijn weer terug

Van schuur en varkensstal tot café De Herberg

Nee, Wout (42) en George van Els (39) weten niet waar de naam De Herberg vandaan komt. "Waarschijnlijk heeft ons moeder die bedacht", zegt George.
"Maar dat kunnen we haar niet meer vragen. Ze is in 2003 overleden." De twee broers zijn sinds 1997 de uitbaters van het café aan de Noordkant in Sint Anthonis.
De kroeg is onderdeel van camping Urena, het familiebedrijf van Van Els dat vanaf 1967 gestalte kreeg. In dat jaar openden Theo en Jeanne van Els een manege, niet lang daarna een camping. Een oude hooischuur die ook als varkensstal diende, werd gepromoveerd tot kroeg.
Café De Herberg opende in 1972 de deuren. Het lage pand met stalraampjes en binnen een zoldering waar houten balken prominent het beeld bepalen, geven De Herberg de uitstraling van een intieme bruine kroeg. Stamgasten zullen zich hier ongetwijfeld thuisvoelen.
"Maar stamgasten hebben we hier niet", zegt George die zich in tegenstelling tot zijn broer meer bezighoudt met het café dan met de camping aan de andere kant van de weg.
"Ik denk dat we daarvoor te ver uit de kern van Sint Anthonis liggen. Daar zijn overigens genoeg cafés waar stamgasten terecht kunnen. Wij moeten het meer hebben van de campinggasten in de zomer en feesten en partijen."

De broers zien De Herberg beslist niet als een campingkroeg. Wout: "Dat imago willen we niet. We hebben veel verenigingen uit Sint Anthonis in huis en met onze Comedy Nights (een podium voor stand-up comedians, HB) willen we De Herberg een bepaalde uitstraling en naamsbekendheid geven. Maar na vier jaar stoppen we daar waarschijnlijk mee."
Het duo zet nu zijn kaarten op het moordspel. George: "Met acteurs wordt in het café een moord in scène gezet. Die moet worden opgelost. Daarna is het eten en drinken geblazen." Maar eerst bereiden de broers zich voor op het komende Pinkstervolleybaltoernooi.
"Dan zijn we twee keer 24 uur open", zegt George. "We verwachten weer honderden gasten. En dan denk je soms wel eens 'verhip, de varkens zijn weer terug." Zijn lach dondert door De Herberg. Gelderlander 27 mei 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?