zondag, juli 26, 2009

 

Effect megastal op gezondheid

Er komt onderzoek naar megastal

door Paul Rüpp.

Onderzoek moet uitwijzen wat de risico's zijn van grootschalige veehouderij. Het burgerinitiatief Megastallen Nee! en de aanzwellende stroom berichten hierover in de media getuigen van een groeiende bezorgdheid over de gezondheidseffecten van landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's). Huisartsen in Oirschot en de Beerzen roepen op tot een onderzoek.De bezorgdheid is begrijpelijk, maar is ze ook terecht? Daarvoor is inderdaad onderzoek nodig. Er moet een definitief antwoord komen op de vragen over de uitstoot vanuit de stallen van fijnstof, over mogelijk daarmee gepaard gaande bacteriën en virussen en over de risico's voor mensen. Bij de ministers van Landbouw en Volksgezondheid heb ik daarom met succes gepleit voor zo'n onderzoek. Meteen na de zomervakantie gaat het van start.Ondertussen zitten we niet stil: om de effecten van LOG's in beeld te brengen werkt de provincie nauw samen met GGD's en gemeenten.

Tot nu toe is geen van die onderzoeken voor de regering aanleiding geweest om het proces van de Reconstructie (de herinrichting van het landelijk gebied) stil te leggen. Verder wordt elke nieuwe milieuvergunning getoetst op fijnstof. Ook zetten we technologische vernieuwingen in: de nieuwste generatie luchtwassers vangt wel degelijk ook fijnstof af.Een landbouwontwikkelingsgebied biedt ruimte aan meerdere en grotere bedrijven, maar dat betekent nog geen ongebreidelde groei: bouwblokken zijn gelimiteerd tot maximaal 3 hectare. Daarbij is het totale aantal dieren ten opzichte van de jaren negentig juist gedaald. Vlak voor de uitbraak van de varkenspest in 1997 waren er in Brabant 6,7 miljoen varkens, momenteel zijn dat er 5,3 miljoen. In Oirschot is het beeld niet anders. Volgens tellingen van het CBS is het aantal vleesvarkens in deze gemeente sinds 1995 afgenomen met 33 procent en het aantal fokvarkens met 11 procent.Voor heel Nederland is er een maximum ingesteld voor het aantal kippen en varkens.

Als ergens groei plaatsvindt, moeten elders dieren verdwijnen. Daarom gaat het in de Reconstructie: bedrijven in de buurt van dorpen of kwetsbare natuur laten stoppen of verplaatsen. Dat komt niet alleen de boeren ten goede, maar ook de leefbaarheid van de dorpen, de natuur en de biodiversiteit.En het werkt: in kwetsbare gebieden en rondom bevolkingsconcentraties is de uitstoot van fijnstof gedaald. Dat komt vooral doordat oudere bedrijven plaatsmaken voor nieuwe bedrijven die met de moderne technieken de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof geheel of grotendeels wegnemen.

Permanente waarnemingen in een landbouwontwikkelingsgebied in Gemert-Bakel bevestigen dat. Eind 2010/begin 2011 komen de resultaten van het onderzoek naar de gezondheidseffecten van de landbouwontwikkelingsgebieden beschikbaar. Wat mij betreft moet dat leiden tot normen zoals we die nu al kennen voor geluid en fijnstof. Dan weet iedereen dat als we onder die veiligheidsnormen blijven, het risico voor de volksgezondheid aanvaardbaar is. Daar is iedereen mee gediend: boer, burger, bestuurder en vooral de buitenlui! - Paul Rüpp is gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant. Eindhovensdagblad 25 juli 2009.

Voor de visie van enkel huisartsen klik hier.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?