woensdag, juli 08, 2009

 

Landgoed Princepeel

Landgoed de Princepeel inspireert Agrofood Community “Samen kunnen we veel meer bereiken”

Afgelopen week bezocht de Agrofood Community met een 45-koppig gezelschap Landgoed de Princepeel in Wilbertoord. Tijdens een busrit langs hun verschillende bedrijfsonderdelen vertelden de ras-ondernemers Marco en Teun Smits openhartig over hun bedrijfsvisie. In ruim twintig jaar tijd ontwikkelden zij het traditionele Landgoed naar een moderne landbouwonderneming met diverse elkaar versterkende pijlers. Daarmee werd de busrit een ideeënbusrit en onderschreven de gebroeders Smits het motto van de Agrofood Community: “geen innovatie zonder inspiratie.”

“Het leuke van dit soort bedrijfsbezoeken is de reactie van onze gasten. Ik heb het liefst kritische vragen, want dat helpt ons om het bedrijf verder te ontwikkelen”, aldus Marco Smits, die openhartig vertelde over de strategie en denkwijzen achter de onderneming. “Maar we doen het niet te vaak, er moet immers ook nog gewerkt worden”.Smits vertelde hoe zijn vader in 1970 besloot om de melkveehouderijtak af te stoten en zich volledig te gaan richten op de varkenshouderij. Een keerpunt in de bedrijfsvoering op het bedrijf Smits. Met zoveel passie en enthousiasme dat de varkens zelfs het achterhuis, waarin de familie op dat moment woonde, in beslag namen.

Diverse activiteiten

Sinds het midden van de jaren ’80 exploiteren de broers Teun en Marco Smits het 540 hectare grote Landgoed de Princepeel in Wilbertoord met diverse activiteiten. Varkenshouderij en akkerbouw vormen de basis en zijn het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Andere onderdelen zijn een biogasinstallatie en de Peeltrailhoeve. Vanuit deze hoeve krijgen gezelschappen de kans met 4 x 4 auto’s een behendigheidstraining uit te voeren en tegelijkertijd te genieten van het Landgoed. Inmiddels zijn er ook vergevorderde plannen om midden op het Landgoed een 36 holes golfbaan te ontwikkelen. Naast de activiteiten op het Landgoed leiden de broers ook een bedrijf dat zich toelegt op de recycling van voedingsmiddelen genaamd Kwaliflex. Dit bedrijf is samen met de kantoren gevestigd op het bedrijventerrein in Wanroy.

Kritische vragen

De Agrofood Community gebruikte deze avond ook om de aanwezige agrofood-ondernemers kritische vragen te stellen over het functioneren van dit netwerk. ‘Waar bent u naar op zoek en hoe kan de Agrofood Community u daar bij helpen?’, was de centrale vraag gedurende een korte reflectie. “Op dit soort avonden ben ik op zoek naar nieuwe kansen. Samen met ondernemers uit de agro- en foodbranche praten over samenwerking. Want samen kunnen we veel meer bereiken”, aldus een van de aanwezigen. Evert Jacobsen, voorzitter van de netwerkorganisatie, geeft aan dat er in korte tijd veel waardevolle reacties zijn gegeven. “De deelnemers vinden de Innovatiecafés interessant door de diversiteit aan mensen. Daarnaast vragen ze ons ook om buiten de cafés om een inspirerende ontmoetingsplaats te creëren. Dat doen we nu nog minimaal”, vertelt de voorzitter.

Agrofood Community

‘Geen innovatie zonder inspiratie’ luidt de lijfspreuk van de Agrofood Community. De netwerkorganisatie beweegt zich aan de voorkant van het innovatieproces. Met als doel te komen tot een versnelling van dat proces. Als levendige community willen ze alle in het innovatieproces belangrijke partijen met elkaar laten kennismaken én inspireren. Daarom organiseert deze club verrassende ontmoetingen om te komen tot nieuwe inzichten. Meer informatie over de Agrofood Community en haar activiteiten vindt u op www.agrofoodcommunity.nl.

www.peeltrail.nl





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?