zaterdag, juli 04, 2009

 

Megastal Zijtaart

Megastal Zijtaart van de baan

De kans dat de Raad van State de milieuvergunning voor een nieuwe grote varkenshouderij van M. Gloudemans aan de Jekschotstraat in Veghel afschiet is levensgroot. De gemeente heeft zich vergaloppeerd tijdens de inspraakprocedure rond de vergunning, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Na een eerste terinzagelegging van de vergunning dienden een vijftiental omwonenden zienswijzen in. De gemeente Veghel paste de vergunning en de tekeningen aan en legde de vergunning opnieuw ter inzage. De kritiek van de omwonenden, onder wie H. van Heertum en H. van Gemert, is dat de laatste versie van de vergunning te veel afwijkt van de eerste versie. En dat is een doodzonde in 'milieuwetland'.

Tijdens de zitting bij de Raad van State bestudeerden de staatsraden de tekeningen van de stallen. Op de tweede versie was een groot aantal wijzigingen aangebracht. Zo zijn de stallen twintig meter verschoven en zijn de ventilatoren op een geheel andere plek ingetekend. De omwonenden vinden dat een varkenshouderij op die plek helemaal niet thuishoort.
De rechters van Raad van State besloten na een korte schorsing van de zitting dat ze voldoende wisten en ze gingen niet verder met de inhoudelijke bezwaren tegen de vergunning. Dat betekent welhaast zeker de vernietiging van de vergunning. En dat zou een tweede klap betekenen voor varkenshouder Gloudemans, aangezien de gemeenteraad begin dit jaar al heeft besloten dat de locatie aan de Jekschotstraat planologisch niet geschikt is voor een grote varkenshouderij.

Dus zelfs al krijgt Gloudemans de milieuvergunning dan heeft hij er niets aan omdat hij geen bouwvergunning kan krijgen. De Veghelse wethouder Jan van Burgsteden bevestigt dat laatste, maar hij wil nog niet vooruitlopen op de uitspraak van de Raad van State.
"We hebben als gemeente criteria opgesteld waaraan bedrijven in de landbouwontwikkelingsgebieden moeten voldoen. Op grond van die criteria blijkt dit bedrijf niet op die locatie te kunnen." Het gaat met name om de minimale afstand tot huizen van buurtbewoners. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak. Brabantsdagblad 2 juli. 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?