woensdag, juli 08, 2009

 

Museum Landhorst

Brabant drukt plan voor militair openluchtmuseum door

De provincie Noord-Brabant heeft de gemeente Sint Anthonis overtuigd om van het voormalige mobilisatiecomplex in Landhorst een openluchtmuseum te maken.

Wethouder Jeroen Willems presenteert zijn gemeenteraad in het najaar een voorstel om het terrein te verkopen zodat de provincie er een museum van kan maken, bevestigde hij woensdag desgevraagd. Sint Anthonis is eigenaar van het terrein en was oorspronkelijk erg sceptisch over het museumplan van provinciebestuurder Paul Rüpp.

De gemeente wilde het complex slopen om het gebied te ontwikkelen tot agrarisch bedrijfsterrein. Rüpp heeft daar een stokje voor gestoken. De ontwikkeling van het museum was volgens hem het enige alternatief voor een volledige sloop en sanering van het complex in het natuurgebied.

De dertien gebouwen op het mobilisatiecomplex (1,3 hectare) moeten volgens het idee van de gedeputeerde gaan dienen als voorbeeld van een militair terrein in de periode van de Koude Oorlog. Vanwege de beschermde natuur in de omgeving is een drukbezocht museum geen optie. Rüpp denkt aan een beperkte opening op enkele momenten in de week.
Op het complex is reeds het besloten Munitie Technologisch Museum gevestigd dat mogelijk de grootste en wellicht de meeste diverse collectie munitie in de wereld bezit. Het MTM ontvangt nu al veel bomexperts uit de hele wereld. De gemeente Sint Anthonis heeft als voorwaarde gesteld dat er een samenwerking komt met het nabijgelegen grote oorlogsmuseum Liberty Park in Overloon.

Directeur Erik van den Dungen van het Liberty Park is inmiddels betrokken bij de plannen voor een publieksmuseum en sluit een samenwerking niet uit, zei hij een reactie. Brabantsdagblad 8 juli 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?