donderdag, augustus 20, 2009

 

Aqua Fitland Cuijk

De Kraaijenbergseplassen zijn in het reconstructieplan Peel & Maas aangewezen als te ontwikkelen recreatiegebied. Het streekhuis nodigde Maarten van Kempen in 2006 uit aan de slag te gaan met een ontwerp gemaakt door Evelien Takken. Evelien is architect en maakte het ontwerp voor de Kraaijenergseplassen als afstudeeropdracht. Aqua Fitland Cuijk is een van de vele projecten die Van Kempen onder handen heeft. Als de zandwinningsactiviteiten beeindigd zijn kan er een start gemaakt worden met dit spraakmakende project.

De man gaat als een trein. Is voor velen niet bij te houden. Maarten van Kempen, 47 jaar en woonachtig in Langenboom. Grootaandeelhouder en algemeen directeur van Fitland, een fitnessimperium met in totaal 15 vestigingen.

En dat worden er meer. Van Kempen houdt van tempo. Wilde eigenlijk sportleraar worden, maar werd uitgeloot voor het Cios in Sittard. Waar hij inmiddels de hand op gelegd heeft. Want in Sittard bouwt Van Kempen met gemeente en onderwijsinstellingen aan een superplan voor een school met 1400 leerlingen, volledig ingebed in Fitland. Zijn imperium begon ooit in Mill, waar zijn vader molenaar was.

Van Kempen leerde daar werken in de winkel van dier- en tuinbenodigdheden van zijn ouders. Werd marinier en een van de zeldzame mannen, die zowel een blauwe (mariniers-) als een groene baret van de commando's verdiende. Was voor het korps in het buitenland en zag in de VS hoe daar aan fitness gedaan werd.

"Dat was hier onbekend. Budoschooltjes kenden we wel. Of krachtsport. Ik begon op mijn 22ste met een fitnesslokaal in Mill. Kreeg geld los van de Rabobank. Na drie jaar verhuisden we naar de oude molen van mijn vader voor uitbreiding. Het werd een succes."

In 1991 kocht hij de oude mavo in Mill, waar hij zelf nog op gezeten had. Transformeerde het tot Fitland, waar je nu kunt sporten, logeren, vergaderen, in een vliegtuig kunt overnachten of een saunaboot kunt bespreken. Maar ook voor orthopedische operaties terecht kunt in Via Sana, de aanpalende kliniek en Van Kempen meest bijzondere prestatie.

"Was veel kritiek op, maar zoiets motiveerde me altijd al. Via Sana draait fantastisch met 150 medewerkers en 5000 operaties per jaar. Het enige zelfstandige behandelcentrum van Nederland met een eigen verpleegafdeling."

Van Kempen gnuift bijna. Trots op de kliniek, waarvoor het idee ontstond toen hij in 2001 in de Staatscourant las over marktwerking in de zorg. Maarten van Kempen is een strategisch denker. Stichtte in 1995 in Gemert zijn tweede vestiging en beschikt nu over een netwerk van Fitland-dependances in Deurne, Oss, Gennep, Den Bosch, Schijndel, Uden en Veghel. Was met de GGZ mede-oprichter van Bounce in Rosmalen, voor mensen met arbeidsgerelateerde psychische problemen.

"Ook al een succesvol bedrijf. We hebben nu in totaal 450 mensen op de loonlijst en een omzet van 25 miljoen euro, inclusief Via Sana. We ondervinden geen nadelige gevolgen van de recessie. De fitness-industrie groeit als kool. Ik focus op groei in Brabant, Limburg en Zeeland."

"In Schijndel komt een nieuwe locatie samen met het zwembad en MedNetwerk van de plaatselijke huisartsen. Ik zoek altijd naar een combinatie. Met overheid, met zorg, met het onderwijs. Dat onderscheidt ons van die andere ketens. In Veghel heb ik Sporttrend overgenomen. Ook nog even gekeken naar het failliete saunabedrijf Keizersthermen daarnaast, maar daar blijf ik af."

"De twee gymzalen van het ROC in Veghel worden nu ook van Fitland. En in Uden gingen de vlaggen uit bij gemeente en provincie toen ROC De Leijgraaf, Stichting Dichterbij en wij besloten daar te gaan samenwerken. Een mooie combinatie van onderwijs, zorg en commercie."

"Nu willen ze versobering, maar we hebben al vergunning voor het hotel, voor de bouw van de grote zaal en een woonhuis. We zijn wat laat geweest in ons overleg met de milieubeweging. Maar in de zomer van 2011 gaan we daar bouwen. Als ons plan niet door zou gaan zou het een partycentrum worden. Maar de omwonenden zullen van ons veel minder last hebben."

Van Kempen gaat eind volgend jaar in Helmond aan de slag met Suydkade, een ambitieus plan voor een dubbele sporthal, een hotel, ziekenhuis en Fitland. En in Cuijk komt Aqua Fitland, met 180 hotelkamers, gebouwd in de vorm van een kreeft op de oever van de plas.

"Prachtig wordt het. Met alle watersporten die je bedenkt. En een driving range voor golfers op de steigers die bij de reconstructie van de St.-Jan gebruikt zijn." Maarten van Kempen praat verder. Als een trein. Over een thermencomplex bij Fitland in Goes en over de vijf hotels waarover hij straks beschikt in Mill, Helmond, Uden, Goes en Sittard. "Ik heb geweldige lol in dit werk. Hier word ik nooit moe van." Brabantsdagblad 19 augustus 2009.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?