zaterdag, augustus 08, 2009

 

Maashorst Bier

Maashorstboeren brouwen eigen biertje


Maashorstbier. Onder die naam moet binnenkort een nieuw biertje te koop zijn, afkomstig uit natuurgebied de Maashorst. Het nieuwe bier is een initiatief van de Maashorstboeren.
Op het land van Wim en Joke Jans aan het Nabbegat in Zeeland werd gisteren de eerste brouwgerst geoogst. De gerst is geteeld op akkers rond de bekende Peelrandbreuk. Door de kracht van die breuk welt nog dagelijks water uit de bodem. De brouwgerst en het zogeheten wijstwater vormen de belangrijkste ingrediƫnten van het Maashorstbier.

Wim Jans heeft het risico genomen voor de teelt van vijf hectare brouwgerst. In de praktijk moet nog blijken of de gerst van goede kwaliteit is. De brouwgerst gaat na de oogst naar Duitsland om vermout te worden. Dat moet in Duitsland gebeuren omdat professioneel mouten in Nederland alleen kan bij grote partijen vanaf 100 ton.

Als de gerst vermout is, gaat die vervolgens naar de Maaslandbrouwerij in Oss waar het bier gebrouwen wordt. Om het eigen bier te kunnen brouwen hebben de Maashorstboeren ruim 27.500 euro uitgetrokken.

De provincie Noord-Brabant levert een garantstelling. De Maashorstboeren zijn nog druk bezig om een verkoopplan te maken voor het nieuwe bier. Er moeten onder meer etiketten en bierviltjes gemaakt worden.
Brabantsdagblad 7 augustus 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?