zaterdag, november 07, 2009

 

Groene Raffinaderij Haps

25 Miljoen voor ‘biobased’

Met drie nieuwe subsidies wil het kabinet ontwikkeling van de biobased economy stimuleren.
Voor deze vervanging van aardolie door biomassa hebben de ministeries van EZ en LNV in totaal bijna 25 miljoen euro uitgetrokken, zo maakten zij begin deze week bekend. Meer dan de helft van het geld is weggelegd voor demonstratieprojecten voor innovatieve vergassingstechnologie. Daarmee moet de vergisting van planten- en voedselresten tot biogas efficiënter verlopen. Ook wil men toepassing van het restproduct (digestaat) nieuwe impulsen geven.

Voor bioraffinage tasten de bewindslieden eveneens in de buidel. Het gaat erom suikers, eiwitten, olie en vezels op slimme wijze uit de planten te raffineren en deze grondstoffen tot nieuwe producten te synthetiseren. Opvallend is dat voor efficiënter gebruik van zeewieren een aparte, zij het bescheiden (1,3 miljoen euro) regeling is geopend.

In 2006 werden op initiatief van Streekhuis Peel & Maas partijen in de regio bij elkaar gebracht om gezamelijk de mogelijkheden van bioraffinage te onderzoeken. Voor een overzicht van alle berichten over dit onderwerp klik hier.

De laatste stand van zaken. Een consortium heeft het plan een testreactor een demonstratiereactor en vervolgens een fullscale reactor te bouwen. De fullscale reactor heeft een jaar capaciteit van 150.000 ton en vergt een investering van ongeveer 30 mlj. Het doel is om locale afvalstromen, economisch rendabel, op te waarderen naar energie en bruikbare grondstoffen. Op dit moment wordt onderzocht of het haalbaar is de demonstratiereactor in Haps te realiseren.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?