zondag, november 15, 2009

 

Reconstructie

Tien jaar vernieuwing platteland Gemert-Bakel

De varkenspest, strengere milieueisen en het missen van een goede opvolger. Steeds meer ondernemers in de intensieve veehouderij sluiten hun bedrijf of overwegen te stoppen.
Zo ook in de gemeente Gemert-Bakel. Om ervoor te zorgen dat al die boerderijen niet leeg komen te staan en verpauperen, heeft de gemeente zich in 1999 aangemeld als pilot-gemeente voor de uitvoering van de Reconstructiewet. Deze voorziet in een herinrichting van het landelijk gebied. Woensdag gaf CDA-wethouder Harrie Verkampen een rondleiding om de resultaten van de afgelopen tien jaar te laten zien. Met trots vertelt hij aan het begin van de busrit dat volgens gedeputeerde Paul Rüpp de gemeente Gemert-Bakel de bakermat is van de reconstructie."Er is hier de laatste tien jaar veel gebeurd.

Zo bieden we boeren de mogelijkheid door middel van het project Ruimte voor Ruimte hun bedrijfslocaties in te ruilen voor bouwkavels voor woningen. Met de sloop van de oude stallen verbetert het landschap." Zo zijn er de afgelopen tien jaar veertig Ruimte voor Ruimte-woningen gebouwd, waarvan negentien aan Doornheide in Gemert. Maar de reconstructie gaat veel verder.Zo wordt het gebied tussen natuurgebied De Stippelberg en de kernen Bakel en Milheeze omgevormd tot een waterrijk natuur- en recreatiegebied met onder meer een 27-holes golfbaan.Een ander belangrijk onderdeel van de reconstructie zijn de ecologische verbindingszones. Deze natuurzones van ongeveer 25 meter breed langs Peelse Loop en Esperloop geven flora en fauna de ruimte.Voor de boeren die wel toekomst zien in hun bedrijf, zijn twee Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG's) ingericht. Deze liggen ten noorden van Elsendorp en in De Rips. Verkampen: "In deze gebieden krijgt de intensieve veehouderij de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Deze ontwikkeling moet wel passen in en bijdragen aan de gewenste beeldkwaliteit." Eindhovensdagblad 13 november 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?