donderdag, januari 21, 2010

 

Kees Bastiaans

Mooie, droevige, grappige, huiselijke taferelen: Bastiaans schilderde het allemaal. Kleurig en recht voor de raap.

De 100 heeft hij niet gehaald. 23 jaar geleden overleed Kees Bastiaans als een gelukkige kunstschilder. Want welke kunstenaar kan nou tijdens zijn leven al goed rondkomen van de kunst?Bastiaans schilderde veel en verkocht veel. Zijn mooie kleuren, zijn herkenbare taferelen, het ongekunstelde sprak de mensen aan. Ter ere van zijn 100ste geboortedag zijn 130 werken van de schilder bijeengebracht en tentoongesteld op drie locaties in Mill en Uden.

Atelier-woonkamerHet grootste schilderij is het familieportret van de schilder en zijn 9 kinderen. De hele familie woonde in zijn atelier – om stookkosten te besparen. Het schilderij hangt in het gemeentehuis van Mill, samen met 50 werken uit zijn beginperiode.

De gelovige schilderBastiaans was een gelovig mens. Hij schilderde dus de 14 kruiswegstaties en maakte een glas-in-lood-raam voor de kerk van zijn dorp. Ze zijn te zien in de kapel van de H. Willibrorduskerk.

De ‘rijke’ periodeDe schilderijen uit de laatste 25 jaar van zijn leven, hangen in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Het zijn vrije schilderijen, vaak met een knipoog. Bron: Uit in Brabant.

De exposities worden gesteund door een bijdrage van Streekimpuls Peel & Maas.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?