woensdag, februari 10, 2010

 

Megastallen Mill

Gemeenteraad Mill wil kleinere megastallen

ZLTO: geen verplaatsing Sint Hubertse bedrijven naar LOG

Onder de nieuwe voorwaar­den gaan ze niet. De twee onder­nemers uit Sint Hubert die hun veehouderij zouden verhuizen naar landbouwontwikkelingsge­bied (log) Graspeel bij Langen­boom, zeggen niet te verhuizen nu het plan veranderd is.

Dat zegt Hans Vermeulen, voorzitter van ZLTO-afdeling Mill en Grave. Bei­de ondernemers zijn lid van de landbouworganisatie.De Millse gemeenteraad besloot dinsdagavond dat bedrijven in het log tot maximaal 2 hectare mogen groeien, en niet tot maximaal 3 zo­als het college van B en W heeft voorgesteld. Oppositiepartij Alge­meen Belang’90 kwam met het voorstel deze maat te veranderen in afwachting van resultaten van onderzoek naar de gevolgen van grote intensieve veehouderijen. PvdA (coalitie) en Dorpslijst Lan­genboom (oppositie) gingen mee met dit voorstel en zorgden samen met AB’90 zo voor een raadsmeer­derheid. Coalitiepartijen CDA en VierKernenPartij stemden tegen het gewijzigde plan.

De Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten van Ruimtelijke Ont­wikkeling reageert verbaasd op het raadsbesluit van Mill: „Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het is niet de bedoeling dat ge­meenten op eigen houtje beslui­ten nemen tegen het reconstructie­plan in. Ik ga het nieuwe bestem­mingsplan bekijken en daarna be­stuurlijk overleggen met Mill.”De gedeputeerde zet vraagtekens bij het raadsbesluit. „In verwe­vingsgebieden ( gebieden waar vee­houderijen niet mogen uitbreiden maar ook niet per se weg hoeven, MD) geldt ook een maximum van 1,5 tot 2 hectare. Het is al een hele opgave ondernemers naar een log te krijgen, bouwblokken verklei­nen in een log kan niet de bedoe­ling zijn.”Gedeputeerde Van Heugten: „ Dan is er het probleem van landschap­pelijke inpassing. 2 hectare is wat dat betreft aan de kleine kant. Groen, bredere wegen en maatre­gelen voor hygiene zijn verplicht en kosten ook ruimte.“

Van Heug­ten wijst erop dat de provincie ge­stapelde stallen niet ziet zitten bij het houden van varkens ( bij kip­pen kan dit wel). Ondernemers kunnen zo geen ruimte winnen.Wethouder Carel van Genugten van Mill noemt het raadsbesluit ‘ondoordacht’. „De juridische en fi­nanciële consequenties zijn niet duidelijk. Ik vraag me af of de raad zich dat realiseert.”Het gemeentebestuur heeft, op ba­sis van eerdere plannen voor het log, ondernemers in contractbe­sprekingen toegezegd dat ze tot 3 hectare kunnen groeien. Het duurt 2,5 week voordat duidelijk­heid gegeven kan worden over de consequenties. Van Genugten: „ Als de ondernemers uit Sint Hu­bert niet verhuizen, zou ik dat het ergste vinden van alles. Zij kun­nen nu bovendien met claims ko­men omdat wij ons niet aan afspra­ken houden.” De gemeente heeft 3,2 miljoen euro voor de verplaat­singen gereserveerd. 11 februari De Gelderlander.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?