vrijdag, maart 12, 2010

 

Gebiedsvisie als start van ontwikkeling

Een gebiedsvisie is een verkenning van de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van een (groot) gebied of een zone. Een gebiedsvisie is bedoeld om maatschappelijk en politiek draagvlak te creƫren. Een gebiedsvisie vormt een globaal kader voor de ontwikkeling van een gebied of zone. Meerdere alternatieven worden in beeld gebracht. Een gebiedsvisie kan de uitgangspunten formuleren voor een later op te stellen bestemmingsplan.

Procedure
Eerst wordt een concept gebiedsvisie opgesteld. Op deze concept gebiedsvisie kan iedereen inspraakreacties indienen gedurende de inzagetermijn. Op de gemeentelijke pagina van een huis aan huisblad en de website van de gemeente wordt de concept gebiedsvisie ter inzage gelegd. De inhoud van de concept gebiedsvisie wordt met belanghebbenden of vertegenwoordigers daarvan besproken. De schriftelijke en mondelinge reacties op de concept gebiedsvisie worden in een nota Inspraak en Overleg verwoord en beantwoord. De concept gebiedsvisie wordt indien nodig aangepast tot een gebiedsvisie. De gebiedsvisie en de nota worden vervolgens in de commissie Ruimte en Verkeer besproken. Daarna stelt de gemeenteraad de visie vast.
(bron: website gemeente Delft, bewerkt).

Vaak lopen initiatieven vast omdat bestemmingsplannen conserverend opgesteld zijn. Als een ondernemer een goed plan heeft, dat de kwaliteiten en de leefbaarheid van het buitengebied ten goede komt, en de gemeente wil dit ondersteunen dan is een gebiedsvisie een niet te missen document. Alle overheden kunnen deze structuurvisies opstellen of laten opstellen. Voor een voorbeeld klik hier.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?