vrijdag, maart 05, 2010

 

Maasheggenvlechten 2010

5e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten

Zondag 14 maart 2010 van 11.00 tot 16.00 uur nabij Oeffelt (tussen Boxmeer en Cuijk)

Zondag 14 maart is er weer een NK Maasheggenvlechten . Duizenden mensen komen hier weer voor natuur en cultuurhistorie op een gezellige buitendag. De Stichting Heg en Landschap en IVN De Maasvallei organiseren dit evenement in samenwerking met de gemeente Boxmeer en Staatsbosbeheer.

Ongeveer 30 teams van twee of drie personen nemen een stuk heg onder handen, en vlechten deze in de Maasheggenstijl. Onder het oog van het publiek en de jury strijden ze om de wisseltrofee, de Gouden Hiep.
Daarnaast zijn er vlechters uit Engeland, Ierland, Frankrijk, Belgiƫ en Nederland die hun eigen stijl demonstreren. Uniek voor Europa om zoveel nationaliteiten bij elkaar te hebben. Zie www.maasheggen.nl voor deelnemers enz.

Het kampioenschap is opgezet om het oude regionale ambacht heggenvlechten in ere te herstellen. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. De Maas, de weiden en de heggen bieden samen een uniek landschap met een ongekend rijke flora en fauna. Terecht wordt in Boxmeer gesproken over het Oudste Landschap van Nederland.
Om te laten zien hoe dit landschap verankerd is in de regionale historie, wordt het NK weer omlijst door tal van activiteiten, o.a. trekpaarden, brandrode runderen, schapen, boogschutters, vendelzwaaiers en muzikanten.
Informatiestands met veel natuur en cultuur zijn in een grote tent met horecafaciliteiten.
Kinderen kunnen een heggensieraad vlechten bij de jeugd-IVN, leren koeien melken, maasheggenkunst van de lokale scholen bekijken, kalfjes aaien en kijken naar toneel in de wei.
Men kan natuurlijk ook wandelen en fietsen in dit prachtige autovrije gebied.

Datum: zondag 14 maart, 11.00-16.00 uur (16.30 uur prijsuitreiking).
Locatie: Oeffelt, tussen Boxmeer en Cuijk, borden volgen.
Toegang en parkeren gratis

NK-informatie: www.maasheggen.nl en www.hegenlandschap.nl

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?