woensdag, mei 26, 2010

 

Aanpak Log's

Groen licht voor plan van aanpak Log's

De commissie Ruimte en Milieu heeft groen licht gegeven aan gedeputeerde Van Heugten om het plan van aanpak Log’s én de lopende zaken van verplaatsers uit te voeren.
Wel zullen alle nieuwvestigingen die gepland zijn in zogenaamde oranje of rode Log’s nog vóór de mogelijke ontheffingverlening in de commissie Ruimte en Milieu besproken worden.

Burgerinitiatief aanleiding
Naar aanleiding van de besluiten op 19 maart rond het burgerinitiatief Megastallen, hebben GS een Plan van Aanpak gemaakt voor zaken die wel al in gang zijn gezet, maar nog niet afgerond. Ook hebben GS alle 48 landbouwontwikkelingsgebieden (Log’s) tegen het licht gehouden op de haalbaarheid van complete inrichting. In totaal zijn 31 Log’s als groen of lichtgroen beoordeeld. Volgens het voorstel van GS zal van de 31 Log’s voor 8 Log’s niets veranderen, terwijl bij 23 licht-groene Log’s de begrenzing opnieuw worden bekeken. Herbegrenzing zal GS uitvoeren in samenspraak met de betrokken gemeenten en reconstructiecommissies. Uiteindelijk beslissen Provinciale Staten het komend najaar. Op de rode lijst staan 5 Log’s, terwijl de oranje lijst 12 twijfelgevallen bevat. In de rode Log’s zijn geen ontheffingsmogelijkheden voor veehouderijen om door te groeien naar 2,5 ha. Het maximum van de bedrijfsomvang blijft daar 1,5 ha. De lijst met twijfelgevallen, de oranje lijst, bevat 12 Log’s die dusdanig zijn gesitueerd dat er beperkte mogelijkheden zijn, vaak ingeperkt door de aanwezigheid van veel burgerwoningen in de nabijheid.

Enquête
Daarnaast stelde de fractie van de SP voor het onderzoeksrecht van Provinciale Staten te benutten en een zogenaamde “provinciale parlementaire enquete” te houden over het gehele proces van reconstructie. Daarbij zou niet alleen naar de rol van PS gekeken moeten worden, maar ook naar die van andere betrokkenen, zoals GS, de reconstructiecommissies en gemeenten. Website provincie Noord-Brabant.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?