dinsdag, mei 18, 2010

 

Dag van Ons Brabantse Platteland zondag 30 mei

Vergrootglas op zichtbare veranderingen

Het Brabantse platteland krijgt momenteel een flinke impuls, zodat het er beter leven is voor mens en natuur. De provincie Noord-Brabant laat op zondag 30 mei op diverse locaties zien wat er zoal gebeurt. Diverse boerderijen openen die dag hun deuren. Kom ook naar de Dag van Ons Brabants Platteland en zie hoe de varkentjes worden gewassen, kijk koeien recht in de ogen en proef de Brabantse streekgerechten.

Het Brabantse platteland krijgt een flinke opknapbeurt. Bij deze zogenaamde reconstructie werken boeren, natuurorganisaties, recreatieondernemers, gemeenten en waterschappen samen aan een sterk en mooi platteland. Dat gebeurt onder regie van de provincie. Door samen op te trekken bereiken ze veel. Zoals een gezonde landbouw met ruimte voor natuur, mooi landschap, water en natuurlijke beken. Verder komen er steeds meer recreatiemogelijkheden en werken de verschillende partijen aan de leefbaarheid in de dorpen en kernen.

Positief effect
De inspanningen zijn nu al zichtbaar: beken kronkelen weer, er ontstaat nieuwe natuur, oude stallen zijn al of worden gesloopt en landbouw verplaatst zich naar meer duurzame plekken. Alle veranderingen hangen uiteindelijk met elkaar samen. Zo zorgen de kronkelende beekjes ervoor dat de overlast na een heftige regenval beperkt. Het opknappen en meer zichtbaar maken van historische gebouwen en plekken in Brabant, maken de provincie authentieker en aantrekkelijker voor toeristen en recreanten. Het verbeteren van fiets-, wandel- en vaarroutes verbindt verschillende natuurgebieden met elkaar. En meer groen rondom dorpen en steden en het verplaatsen van intensieve veeteeltbedrijven naar plekken die verder afliggen van woonkernen, verbeteren de leefbaarheid in dorpen of de kansen voor de natuur. Dit alles geeft een economische impuls aan heel Brabant op een manier die recht doet aan landschap, natuur, boeren én inwoners.

Vergrootglas
Tijdens de Dag van Ons Brabants Platteland laten de provincie, haar samenwerkingspartners en de boeren zien hoe ze de puzzel van deze grootse opknapbeurt leggen. De bezoekers beleven het platteland als het ware vanachter een vergrootglas. Van zorgboerderij tot megastal: door heel Brabant zetten 28 agrarische bedrijven op zondag 30 mei hun deuren open van 12.00 tot 16.00 uur. Daar laten ze proeven, ruiken, voelen en ervaren wat de veranderingen op het platteland in de praktijk voor de landbouw kunnen betekenen. De boerderijen zijn te bezoeken vanuit een centrale locatie in elk van de negen reconstructiegebieden. Daar ontvangen de provincie en haar partners de bezoekers met een aantrekkelijk programma voor jong en oud in een Bourgondische, gezellige sfeer.

Meer informatie
Meer weten over de dag, de locaties per gebied, de te bezoeken boerderijen en de vernieuwingen op het platteland? Ga naar www.brabant.nl/onsplatteland.
In Peel & Maas zijn belangstellenden welkom op Landgoed de Barendonk in Beers. Vanuit deze centrale locatie kunnen een drietal geselecteerde locaties in de omgeving van De Barendonk bezocht worden. Meer informatie klik hier.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?