vrijdag, mei 14, 2010

 

Steltenberg: nieuwe hooiberg in Volkel

‘Steltenberg prachtig particulier initiatief’

De Houtvennen, een gebiedje waar vroeger het Duits Lijntje door liep, nabij de hekken van Vliegbasis Volkel en vroeger grondgebied van Zeeland. Na wat verschuiving van de grenzen viel het na een gemeentelijke herindeling onder Uden en daarom opende burgemeester Henk Hellegers vrijdagmiddag Bezoekerscentrum De Steltenberg van Pieter en Carla Jacobs. Ook burgemeester Willy Doorn van Landerd was erbij. “Om te laten zien dat we goede buren zijn en elkaar aanvullen.”

Met het ophalen van de slagboom is de Steltenberg geopendBezoekerscentrum de Steltenberg aan de Houtvennen in Volkel is gevestigd in een nieuwe op oorspronkelijke manier gebouwde hooiberg, dagelijks geopend in de lente en de zomer. Later ook, maar dan eventueel met reservering. De Steltenberg is een startpunt om de omgeving van het Duits Lijntje te verkennen. De geschiedenis van deze historische spoorlijn vormt de rode draad in het bezoekerscentrum. Maar inmiddels is ook een aanvraag weg om als trouwlocatie aangemerkt te worden. Achter de Steltenberg is ‘wachtpost 29’ zichtbaar en daar is de oude spoordijk te vinden. Carla Jacobs heeft alle verhalen rond het Duits Lijntje verzameld en met veel mensen gesproken die langs het spoor woonden om de bezoekers zo veel mogelijk te kunnen vertellen. Er is een pad naar de wachtpost en wandelaars kunnen een gids mee krijgen. Er zijn wandelingen van 2 tot 7 kilometer. Mensen kunnen op pad met picknickmand en bolderkar of met een gps. En in het bezoekerscentrum is ook zo veel mogelijk. Een expositie over het Duits Lijntje of gewoon een kopje koffie drinken met appeltaart of krentemik erbij.Ook het erf van de Steltenberg is mooi aangekleed en de Vlaamse schuur is naast een stukje opslag ook een groot afdak voor allerlei mogelijke activiteiten. “Een prachtig particulier initiatief”, vinden beide burgemeesters. Ze juichen met plezier meer initiatieven in het gebied toe. Ook al lukt het vanwege regelgeving niet altijd even snel. Carla en Pieter Jacobs zijn ruim een jaar bezig geweest met bouwen. ,,Het ziet er piekfijn uit”, aldus Doorn. Samen met Hellegers haalde ze een oude spoorslagboom omhoog, waarmee De Steltenberg is geopend. Website. Kliknieuws 14 mei 2010.

Begin dit jaar heeft het streekhuis een aantal ondernemers bijelkaar gebracht in de regio Oss-Uden-Veghel. Het doel is ze met elkaar te laten samenwerken en nieuwe ideeen en initiatieven te ontpooien. Ze presenteren zich als Plattelandskring Toerisme Oss-Uden-Veghel. Het eerste initiatief is het aanbieden van bolderkarwandelroutes.

De website van de regio vvv vermeld hierover het volgende:

“Beleef het Brabantse platteland met de bolderkar” Kom dit voorjaar en deze zomer op een originele manier kennismaken met het Brabantse platteland. Vanuit diverse locaties in de regio Uden, Oss en Veghel kunt u met een goed gevulde bolderkar op pad en genieten van de bijzondere bolderkarroutes. Zo kunt u beginnen met uw wandeling in Schaijk, Volkel, Keldonk en Oijen. Beleef ze allemaal en ontdek al het goede wat Brabant te bieden heeft. Zie voor de startpunten en reserveringen http://www.plattelandskring.nl/

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?