woensdag, juli 14, 2010

 

Gedeputeerde op pad

Dertien jaar geleden was de varkenspest de aanleiding voor de overheid om een revitaliseringsproject op het platteland te starten ook wel reconstructie genoemd. Door slecht gesitueerde varkens- en kippenbedrijven te verplaatsen naar beter geschikte plaatsen moest er meer ruimte ontstaan op het platteland voor water, natuur en recreatie. Door veranderend beleid van de overheid lijkt deze zogenaamde afwaartse beweging te stagneren.

Gedeputeerde Van Heugten bezoekt LOGs

Gedeputeerde Ruud van Heugten legt komende weken werkbezoeken af aan gemeenten met landbouw­ontwikkelingsgebieden (LOG’s). Naast gesprekken met de verantwoordelijke gemeentebestuurders en belanghebbenden stelt de provinciebestuurder zich ter plekke op de hoogte van de situatie.

“Sinds het debat in Provinciale Staten in maart over de megastallen zijn er nogal wat dingen veranderd”, zegt Van Heugten. “Er is onder andere besloten dat er geen nieuwvestigingen van intensieve veehouderijen meer in bestemmingsplannen mogen komen. Daardoor is een nieuwe oriëntatie op de LOG’s nodig, want sommige LOG's waren juist gekozen vanwege ruimte voor nieuwvestiging. Ook moeten we samen met de gemeenten bespreken hoe we omgaan met lopende verplaatsingen.”

Gevoelig
Vast onderdeel van elk werkbezoek is bestuurlijk overleg van de gedeputeerde met de verantwoordelijke wethouder. “Dit gevoelige onderwerp vergt zorvuldigheid en een goede samenwerking tussen gemeenten en provincie. Daar wil ik graag afspraken over maken”, zegt Van Heugten.

Afstand
Dat wil de provinciebestuurder niet op afstand vanuit het Bossche provinciehuis doen, maar met kennis van de situatie ter plekke en de opvattingen van belanghebbenden. “Ik ga daarom de komende weken zelf het buitengebied in.”De LOG-tour voert gedeputeerde Van Heugten de komende weken naar Gemert-Bakel, Boekel, Sint-Oedenrode, Laarbeek, Veghel, Sint Athonis, Uden, Bernheze, Bladel, Reusel de Mierden, Oirschot, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Heeze-Leende, Cranendonk, Landerd, Mill en Sint Hubert. Na de zomerperiode volgt nog een aantal andere gemeenten.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?