woensdag, januari 12, 2011

 

Liberation Route Brabant

Brabantse Liberation Route gaat waarschijnlijk door


De eerste steen zal naar verwachting op 5 mei worden gelegd. Alle luisterkeien zouden er voor de herdenking van de bevrijding van Oost-Brabant in september moeten liggen. Het Vrijetijdshuis Brabant heeft dit bekend gemaakt.

De route ligt langs belangrijke plekken uit de geschiedenis van de bevrijding van Nederland. Via de telefoon of een mp3-speler kun je bij een luisterkei horen wat zich hier afspeelde aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.Zeker vijftien gemeenten in Noord- en Zuidoost-Brabant zijn benaderd om mee te werken. Ze hebben allemaal in principe 'ja' gezegd. Ook Lommel, net over de grens onder Valkenswaard, heeft interesse getoond. Het Vrijetijdshuis is hier blij mee, omdat er zo een brug wordt geslagen naar het deel van de Liberation Route, die al in het buitenland is aangelegd. Het Vrijetijdshuis hoopt in maart ook zeker te weten of de route ook kan worden bekostigd. Een aantal fondsen heeft al toezeggingen gedaan.

De keien in Oost-Brabant komen onder meer bij caf√© De Kleine Elft in Reek, de brug over de Dommel bij Waalre en het Liberty Park, het oorlogs- en verzetsmuseum dat 65 jaar geleden in Overloon is geopend.De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandi√ę in Noordwest-Frankrijk en loopt via Nijmegen en Arnhem richting de Duitse stad Berlijn. De Gelderse route langs belangwekkende plekken in de historie van de Tweede Wereldoorlog werd in 2008 in gebruik genomen. Het Vrijetijdshuis werkt bij het Brabantse deel van de Liberation Route samen met het Liberty Park, Museum Bevrijdende Vleugels in Best en de streekhuizen Boven-Dommel en Peel & Maas/Maas & Meierij.

Voor informatie in Noordoost Brabant kunt u contact opnemen met streekmanager Twan Goossens 06 51 63 1647.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?