vrijdag, februari 18, 2011

 

Eerste resultaten gezondheidsonderzoek

Geen link tussen intensieve veehouderij en klachten aan luchtwegen bij omwonenden

De suggestie dat in gebieden met intensieve veehouderij meer klachten en aandoeningen aan de luchtwegen worden gerapporteerd, kan niet worden bevestigd aan de hand van de verkregen ziektegegevens van de huisartsenpraktijken. Eerder wordt het tegendeel waargenomen. Op grond van deze analyses kan echter evenmin worden geconstateerd dat een dergelijk verband niet bestaat. Dat schrijven onderzoekers van Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, het het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de de tussenrapportage van het onderzoek naar mogelijke effecten van bedrijven met intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden. In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vindt momenteel een onderzoek plaats naar het effect van intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het IRAS, NIVEL en het RIVM en loopt van eind 2009 tot medio 2011.

Het onderzoeksproject bestaat uit verschillende onderdelen:
Fijnstofmetingen in gebieden met veel intensieve veehouderij in oostelijk Noord‐Brabant en het noorden van Limburg. Op basis van deze metingen wordt de blootstelling aan endotoxine, Coxiella burnetii, MRSA en virussen bepaald.

Gerichte metingen rond verschillende typen veehouderijbedrijven, om de verschillen en de spreiding in concentraties fijnstof tussen diverse typen bedrijven te bepalen.
Onderzoek naar vóórkomen van aandoeningen en voorgeschreven geneesmiddelen aan de hand van de bestaande registraties van huisartsenpraktijken in de onderzochte gebieden. Deze gegevens worden vergeleken met die van huisartsenpraktijken elders in het land.
Patiënt‐controleonderzoek naar astma, op basis van een steekproef uit het bestand van huisartsenpraktijken.

Analyse van het verband tussen de gegevens over gezondheidsproblemen in de onderzochte gebieden en de afstand tot intensieve veehouderijbedrijven.Er is er nog te weinig informatie beschikbaar over de blootstelling die optreedt als gevolg van het wonen in de nabijheid van intensieve veehouderijbedrijven, om er conlusies aan te verbinden. Er werd werd wel een verhoogd vóórkomen van pneumonie geconstateerd. Dit zou verband kunnen houden met de Q‐ koortsuitbraak. Gedetailleerdere analyses van de patiëntgegevens, in combinatie met informatie over de afstand van veehouderijen, dierendichtheid rond de woning en specifiekere gegevens over de blootstelling aan fijnstof, endotoxinen en micro‐organismen, moeten definitieve antwoorden geven op de vraag of er een samenhang bestaat tussen het vóórkomen van bepaalde aandoeningen en het wonen rond intensieve veehouderijbedrijven.

Het rapport Mogelijke effecten van bedrijven met intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden: onderzoek naar blootstelling en gezondheidsproblemen Interimrapportage is te vinden op de website van het IRAS.bron: IRAS, 21/01/11





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?