donderdag, april 21, 2011

 

Innoveren en omvang gaan samen

Diervriendelijke megastal: koeien op rubber en beton

Familie- en rundveebedrijf Alders v.o.f. viert deze week de opening van een nieuw stal voor 260 melkkoeien. Donderdag is er voor genodigden een symposium ‘duurzame landbouw’, op eerste paasdag is iedereen welkom tussen 11.00 en 16.00 uur in de stal aan de Rieterdreef 3a in Overloon.

De term ‘megastal’ is beladen. De 59-jarige Ben Alders wil er niet van weten. Diervriendelijk, duurzaam, goed voor het milieu en energiebesparend zijn volgens de Overloonse landbouwer de sleutelwoorden. Met echtgenote Hannie en zijn twee zonen Willem (20) en Tim (27) verdient hij de kost met het gemengde landbouwbedrijf, dat behalve koeien en jongvee ook akkerbouwproducten als maïs, aardappelen en bieten kent. Dochter Lisette (13) studeert bij Metameer Stevensbeek, maar wil straks ook meewerken aan het familiebedrijf.

“Zonder een bepaalde schaalgrootte is innoveren in nieuwe technieken onmogelijk”, zegt Alders, wiens vader Henk en grootvader Bernardus al een landbouwbedrijf hadden op het Overloons Vlak. Ben hoopt dat zijn kinderen het familiebedrijf voortzetten. “Maar ondernemen wordt onze jongste generatie door alle hobbels bij financiering en regelgeving wel heel erg moeilijk gemaakt.”

Een demonstratie in de nieuwe stal laat een stel rustige koeien zien. Geen stress, geen onrust onder dieren wat inhoudt dat de koeien op hun gemak zijn. De melkkoeien staan op een combinatie van rubberplaatjes en beton. Poep en pies verdwijnen rechtstreeks door de openingen in de onderliggende putten. De ultrmoderne vloer zorgt voor naar verwachting zestig procent reductie op de uitstoot (emissie) van ammoniak (uit de plas). Ook de methaan (uit de ‘scheten’) wordt opgevangen in de afzuig- en luchtinstallatie.

Dierwelzijn en duurzaamheid worden gewaarborgd. Een robot schuift zoemend door de stal om de laatste restjes mest weg te werken. Op speciale ligmatten uit Denemarken kunnen de dieren relaxen. Slapen en uitrusten op een moderne matras, bijna een gespreid bedje.

“Onze koeien moeten zich goed voelen.” Familie Alders is begaan met het welzijn van hun koeien, in de toekomst zo’n zeshonderd in totaal. Want het Overloonse rundveebedrijf hoopt de komende jaren verder uit te kunnen breiden. Verder staat de bouw van een mestvergister op eigen terrein op stapel. “Dan is de cirkel, de krinloop rond. Al onze uitstoot van schadelijke stoffen en gassen kunnen wij dan zelf verwerken en omzetten in energie. Straks kan heel Overloon gebruik maken van onze energiebron”, hoopt Ben Alders.

Het is echter nog zoeken naar de nieuwste technieken voor deze mestvergister. “Hoe verser het mestmateriaal, hoe meer energie wij kunnen terugwinnen. Een geïntegreerde mestverwerker kan alleen bij een bepaalde schaalgrootte die wij in de toekomst hopen te realiseren.”

De moderne veeboer van nu is niet meer dag en nacht aan het werk. Ben verdeelt met zijn twee zoons en vrouw de werkzaamheden. In twee elkaar afwisselende schachten worden de koeien gemolken. Ook de melkinstallatie wordt binnenkort gemoderniseerd tot een volautomatisch continue bedrijf. “Als de afgifte van het melkquotum meewerkt hopen wij in 2015 uitgebouwd te zijn.”

De moderne stal heeft meer dan een miljoen aan euro’s gekost. Eerste paasdag 24 april mag het publiek komen kijken. Innoveren is noodzaak om te overleven, benadrukt de agrarisch ondernemer: “Van nostalgie kunnen wij niet eten. Ons land is groot geworden door te vernieuwen.”
Boxmeersweekblad 21 april 2011.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?