maandag, april 25, 2011

 

Onderneemsterskrans Land van Cuijk herdenkt bevrijding


Programma

Klik op de afbeelding voor een vergroting

De onderneemsters van Onderneemsterskrans Land van Cuijk schenken in de maand mei aandacht aan de bevrijding van Zuid Nederland. Gedurende deze maand vertellen ooggetuigen over hun ervaringen, worden themadagen gehouden en kunnen foto’s uit die periode bekeken worden.

Het programma is beschikbaar via de locale VVV’s, de deelnemende onderneemsters en website www.onderneemsterskrans.jouwweb.nl.

Vrijheid
Op 17 september 1944 startte de bevrijding van Zuid-Nederland met operatie Market Garden. Duizenden parachutisten werden gedropt om strategische posities in te nemen. Zo ook bij de brug in Grave. Ondanks dat de dropping verre van vlekkeloos verliep wist pelotonscommandant luitenant John S. Thompson de brug met 16 van zijn mannen snel op de Duitsers te veroveren. Een enorme colonne van militaire voertuigen, die bij Neerpelt in België kort bij de Nederlandse grens gestart was, kon zo de Maas bij Grave passeren.

De weerstand die de Duitsers, gedurende het gehele traject, boden was veel groter dan vooraf ingeschat. De operatie wordt in geschiedenisboeken daarom ook wel “Hell’s Highway” genoemd en uiteindelijk bleek de operatie letterlijk “een brug te ver” te zijn toen de brug bij Arnhem niet ingenomen kon worden en de bevrijding stagneerde. Om deze historische gebeurtenis blijvend onder de aandacht te brengen zal nog dit jaar invulling gegeven worden aan het Brabantse deel van luisterkeien project “Liberation Route”.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?