woensdag, augustus 24, 2011

 

Eerste veldkei Liberation Route

Op vrijdagochtend 16 september wordt bij boerderij Paulushoef in Son & Breugel de eerste veldkei gedropt op een luisterplek.

Deze dropping staat als symbool voor de start van de realisatie van het Brabantse deel van de Liberation Route. Liberation Route Brabant is een informatieve, beleefbare route die op een aantrekkelijke en laag-drempelige wijze de geschiedenis van de bevrijding van Brabant in 1944-1945 (o.a. Operation Market Garden) tot leven brengt. Het project is een initiatief van de samenwerking tussen Platform Market Garden, Liberty Park Overloon, Museumpark Bevrijdende Vleugels en Vrijetijdshuis Brabant. Liberation Route Brabant maakt deel uit van de internationale bevrijdingsroute Liberation Route Europe (from Normandy to Berlin).
De luisterplek bij Paulushoef is de eerste van de circa 23 locaties waar de komende maanden in Brabant grote veldkeien geplaatst gaan worden. Er komen veldkeien op luisterplekken in de gemeenten: Best, Bergeijk, Bernheze, Bladel, Boxmeer, Eindhoven, Grave, Landerd, Lommel (BE), Nuenen, Oss, Schijndel, Sint Oedenrode, Son & Breugel, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven en Waalre.

Luchtlanding
Op de locatie waar de veldkei wordt geplaatst vonden in 1944 de massale luchtlandingen plaats van geallieerde parachutisten. De ‘Paulushoef’ lag midden tussen de dropzones en was voor de piloten een markeringspunt, vooral omdat de naam van de boerderij in de dakpannen van de schuur was te lezen (nu niet meer). De boerderij was ook een veldhospitaal tijdens de gevechten. Ter ere van de plaatsing van de eerste veldkei in Brabant voor de Liberation Route zullen opnieuw parachutisten hun landing maken op de velden van Paulushoef in originele uniformen en ronde parachutes!

Liberation Route Brabant wordt mede mogelijk gemaakt door VSB fonds, vfonds, Dela fonds, Verhalen van Brabant (Provincie Noord-Brabant), Streekhuis Boven-Dommel en Streekimpuls Peel & Maas.

Voor de uitvoering wordt samengewerkt met locale partijen en de streekmanagers in het betreffende gebied.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?