woensdag, augustus 24, 2011

 

Trend stoppen agrarische bedrijven zet voort

De Nederlandse markt voor agrarische bedrijven is matig, maar stabiel. Dat blijkt uit het halfjaarbericht, dat NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) vandaag publiceerde. Courante bedrijven met een gunstige ligging worden vlot en voor een goede prijs verkocht. Maar die markt is klein en kopers zijn kritisch, concluderen de makelaars van de NVM. Afwachtend Kopers voor agrarisch en landelijk vastgoed gedragen zich afwachtend, merken de makelaars. 'Banken gaan kritisch mee in financiering. Verkopers lijken alleen te willen verkopen, wanneer een bepaalde prijs gehaald wordt.

'Over de hele linie ziet de NVM een tendens van schaalvergroting en specialisering van agrarische bedrijven. Bedrijven die gekocht worden, zijn grote bedrijven. Kopers blijven voortdurend uitbreiden om rendabel te blijven. Trend zet door Voor de rest van 2011 verwacht de NVM weinig verbetering. In het komend half jaar zet de trend van meer aanbod, minder vraag en dalende prijzen door. Er zullen meer agrarische bedrijven stoppen, vooral in de intensieve veeteelt, verwacht de NVM. Ook in het landelijk vastgoed staan de prijzen onder druk. De vraag naar grond blijft bestaan.

De overheid biedt steeds meer ruimte aan niet agrarische bedrijvigheid op locaties met een agrarische bestemming die gesaneerd worden. Deze ruimte wordt geboden aan de bestaande eigenaar maar geld ook voor nieuwe ondernemers die deze lokaties willen kopen om er een nieuw bedrijf te vestigen. Voorwaarde is dat de bedrijven in de milieu categorie 1 of 2 vallen en dat er spraken is van een passende landschappelijke kwaliteitsverbetering op de betreffende locatie of in de omgeving. Eigenaren of belangstellende ondernemers die de mogelijkheden willen verkennen kunnen een beroep doen op de streekmanager in hun regio.

Zie ook Brabantse varkensboeren hebben het moeilijk





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?