dinsdag, september 13, 2011

 

Wandelweekend Duits Lijntje op 1 en 2 oktober



In het weekend van 1 en 2 oktober aanstaande kun je met het hele gezin genieten van een nieuw wandelevenement over de voormalige spoordijk van het Duits Lijntje tussen de plaatsen Haps en Volkel. Drie locaties aan deze route, te weten: Huistheater De Steenakker in Haps, Groepsaccommodatie De Nieuwenhof in Mill en Bezoekerscentrum De Steltenberg in Volkel, stellen deze dagen hun deuren gastvrij open. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er speciale activiteiten in de historische betekenis van dit voormalige spoortraject.

Economische betekenis
Het Duits Lijntje heeft tussen 1873 en 1910 gezorgd voor economische ontwikkeling in Noord Brabant en zeker voor groei van de aanliggende plaatsen. Het spoortraject liep van Boxtel naar Wezel (Dld) en maakte onderdeel uit van een internationale route van Londen naar Sint Petersburg. Er bestaan veel verhalen over leven, werken en wonen aan het spoor; van boeren die stoomlocomotieven staande hielden om aardappelen mee te geven, Keizer Willem II van Duitsland die in Haps de trein liet stoppen om zijn geiten uit te laten, en spannende maar ook trieste oorlogsverhalen. Over deze oude tijden zijn veel zwart wit foto’s bewaard gebleven. In 1983 verdwenen met het goederen vervoer tussen Uden en Veghel langzaamaan de spoorbielzen en werd de spoordijk een natuurgebied en kreeg het als een ecologische verbindingszone voor plant en dier zijn huidige betekenis. Op sommige stukken na is het hele traject te bewandelen.

Wandelen met activiteiten
In het 1ste weekend van oktober kun je op een bijzondere manier kennismaken met deze spoordijk tussen Haps, Mill en Volkel. De genoemde locaties dienen als start- en eindpunt van een wandeltocht die de wandelaar zelf zo lang of kort kan maken als gewenst. De afstanden tussen de drie locaties is telkens 6 km, in het totaal dus 12 km. Dat zijn afstanden die in één dag prima te bewandelen zijn. Tevens kun je bij de aan de oude spoordijk gelegen locaties genieten van een kop koffie, bijzondere streekproducten en er valt het nodige te beleven rondom het thema Duits Lijntje. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals spelen met modeltreinen; een indrukwekkende foto-expositie in Bezoekerscentrum De Steltenberg; oude verhalen die tot leven komen in Huistheater De Steenakker; en - als je twee dagen voor de wandeling wilt uittrekken - is een overnachting tussen de schapen bij De Nieuwenhof misschien een idee (…)Op 1 en 2 oktober zijn de drie pleisterplaatsen open van 10.00 tot 17.00 uur. Deelname aan het wandelevenement is gratis. Kijk ook op: http://www.duitslijntje.eu/ en op http://www.wandelweekendduitslijntje.nl/

Informatie
Langs het traject zijn onlangs de eerste informatiezuilen geplaatst die uitleg geven over hoe het er vroeger aan toe ging. Er komen flyers en een wandelkaart die onder meer bij VVV’s, bibliotheken en diverse winkels te verkrijgen zijn. Bij de VVV’s ligt ook een tweetalige fiets– en belevingskaart over de totale lengte van de oude spoorlijn. In Nederland is de fietsroute bewegwijzerd op basis van het fietsknooppuntensysteem. In Duitsland wordt de route gemarkeerd door bordjes met het logo van het Duits Lijntje-Boxteler Bahn.

Toekomst voor het Duitse lijntje
Het lijntje heeft een cultuurhistorische waarde en is opgenomen in de historische canon van Nederland. Voor het Duitse Lijntje zijn allerlei nieuwe plannen in ontwikkeling. Overheden - zowel in Nederland als Duitsland - willen investeren in wandel- en fietsroutes, informatieborden en promotie voor toeristen en recreanten in het gebied. Instellingen zijn bezig met cultuurhistorische- , educatieve- of natuurprogramma’s en ondernemers denken aan bijzondere activiteiten en arrangementen. De Steltenberg is een bezoekers- en informatiecentrum waar veel kennis is te verkrijgen over het Lijntje en het natuurgebied. De Nieuwenhof is een groepsaccommodatie waar je kunt overnachten en samen met een herder kunt wandelen tussen een schaapskudde. Huistheater De Steenakker is in oprichting en gaat speciale programma’s over het Duits Lijntje ontwikkelen voor toeristen, groepen en schoolkinderen. Het is de bedoeling dat het wandelweekend Duits Lijntje een jaarlijks terugkerend evenement wordt in het eerste weekend van oktober. Daarbij worden instellingen en ondernemers langs de gehele route uitgenodigd om met speciale activiteiten deel te gaan nemen aan dit wandelevenement.

Het wandelweekend is een initiatief van het streekhuis Peel & Maas/Maas & Meierij, De Steltenberg (Volkel), De Nieuwenhof (Mill) en Huistheater De Steenakker (Haps) en wordt gesponsord door de gemeenten Uden, Mill & Sint Hubert en Cuijk.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?