zaterdag, december 03, 2011

 

Versnellen procedures

Planologische procedures moeten korter

Dat planologische procedures vaak lang duren, komt niet zozeer door wettelijke regels en termijnen maar vooral door miscommunicatie in het voortraject. Ondernemers én gemeenten herkennen dit probleem. De bereidheid om dit gezamenlijke probleem op te lossen is dan ook groot. Dat blijkt uit vooronderzoek van TOP Brabant, de Kamer van Koophandel (KvK) Brabant en Midpoint Leisure Boulevard. Deze drie partijen streven naar het halveren van de termijn van planologische procedures en starten hiertoe een project. Een nieuw bedrijf bouwen of een bestemming van een bedrijfspand veranderen, gaat niet van vandaag op morgen. Bekend is dat de bijbehorende planologische procedures enorm veel tijd in beslag kunnen nemen. Dit staat vernieuwing in de weg. TOP Brabant, KvK Brabant en Leisure Boulevard streven ernaar het tijdspad van planologische procedures te halveren. Nu duren die procedures gemiddeld 5 tot 7 jaar. In 2020 moeten de procedures 50 procent verkort zijn, tot gemiddeld 2 à 3 jaar. Lees verder.

Als streekmanager kan ik bevestigen dat het in de communicatie vaak mis gaat. Het meest extreme geval wat ik mee maakte was dat een adviseur in opdracht van een initiatiefnemer diverse gesprekken met de gemeente aanging en brieven verstuurde om een minicamping positief bestemd te krijgen terwijl de camping al 15 jaar legaal was en hier een vergunning voor had. De initiatiefnemer gaf geen duidelijke opdracht en de adviseur was niet op de hoogte en controleerde de huidige bestemming niet met alle problemen van dien. Door de streekmanager vroeg in de schakelen kan dit soort onnodige verwarring, die zowel de initiatiefnemer als de gemeente veel geld gekost heeft, voorkomen worden.

Samen met de gemeente Oss werkt ik als streekmanger aan een goed doordacht systeem 'Doorstroom' wat bovengenoemde communicatie problemen moet verminderen. Het op het juiste moment inschakelen van ervaren adviseurs, die vooraf een instructie krijgen, maakt hier onderdeel van uit. En, niet onbelangrijk, in een vroeg stadium heeft de streekmanager eerst een gesprek aan de keukentafel met de initiatiefnemer. De kwaliteit en de haalbaarheid van het plan worden besproken en de 'spelregels' worden uitgelegd nog voordat er hoge kosten gemaakt worden door de initiatiefnemer en de gemeente.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?