woensdag, februari 22, 2012

 

Het boerenerf: bouwplaats van de toekomst

Nieuw type boerenerf bouwplaats voor leefbaar platteland

Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft een nieuw type boerenerf ontworpen als ‘bouwplaats van de toekomst’. Dit erf is toegespitst op de jonge erven in het ontginningslandschap, die veel ruimte bieden voor wonen en werken. Het is een vertaling van het traditionele knooperf, dat door middel van paden en beplanting met andere erven is verbonden.

Het nieuwe type erf is de basis van een ‘tool’ die DLG heeft ontwikkeld om het ontwerp in de praktijk te kunnen toepassen. Deze zogenoemde 3B-ontwerptool bestaat uit een doos met bouwstenen en een bord met plattegrond als bouwplaats, waarmee het beeldontwerp wordt gemaakt. DLG heeft het nieuwe erf ontworpen ter vervanging van de vele boerenerven die hun functie verliezen. In Nederland stoppen dagelijks meerdere agrarische bedrijven. Vaak gaat het om bedrijven met grote schuren en stallen. De landbouwgronden worden meestal in gebruik genomen door naastgelegen agrarische bedrijven. De erven worden meestal bewoond door burgers.

Vooral op en direct rond de erven is het effect van de functiewijziging zichtbaar. Deze ruimtelijke ontwikkeling kan worden begeleid door de ‘3B-ontwerptool’ voor het nieuwe type erf toe te passen. Een boerenerf in de oude buurtschap Ypelo bij Wierden is het eerste erf waar DLG deze ‘ontwerptool’ in de praktijk heeft toegepast. Met succes. DLG draagt hiermee bij aan de leefbaarheid van Ypelo. Samen met een groep belanghebbenden is tijdens een interactieve ontwerpsessie geschoven met de bouwstenen over het bord, totdat de gewenste situatie in beeld was. Het eindresultaat, het beeldontwerp, is vastgelegd met een foto.

Wilt u zelf aan de slag? Neem contact op met het streekhuis tel. 06 51 63 1647.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?