woensdag, april 11, 2012

 

Kersenbloesem Fietstocht Maashorst

Maashorstboeren trappen lente af met Kersenbloesem Fietstocht op zondag 15 april 2012

De bloei van de kersenbomen is het teken dat de lente is begonnen! Deze bloesemperiode is een uitgelezen tijdstip voor een bezoek aan Maashorst: de natuur ontwaakt uit haar winterslaap en toont haar eerste kunstwerken. De kersenbomen luisteren met hun weelderige bloesem de aftrap op van het toeristische seizoen in de Maashorst. Fiets dus mee met de Kersenbloesem Fietstocht op zondag 15 april.

Enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden valt de bloesemperiode van kersenbomen tussen begin april en begin mei. Zon, regen en wind bepalen de duur van de bloei. De Maashorstboeren hebben een speciale facebookpagina geopend, waarmee iedereen de ontwikkeling van de kersenbloesems live kan volgen.

De kersenbloesem staat symbool voor de start van het streekproductenseizoen. De Maashorst belooft ons ook dit jaar weer een rijke oogst met voorop de asperges en dan de aardbeien. Maar het wachten is op de kersen. De bloesem kondigt de oogst aan die zicht uitstrekt van medio juni tot eind augustus. De hele zomer door worden er kersenproducten geserveerd in talrijke caféetjes, theetuinen en restaurants. En ook met de andere streekproducten uit de Maashorst kunnen de Maashorst-restaurants alle richtingen uit: ze zijn meesters in het verwerken van maashorstproducten. Heb je al geproefd van Maashorstbier? Of wat denk je van een glaasje Maashorstwijn met een stukje maashorstkaas? Op diverse plaatsen worden er kersensappen gemaakt. En ook lokale kersenlikeuren komen er steeds meer. Nog groter is het aanbod van kersengebak en snoeperijen. Ongelooflijk tot wat voor lekkers kersen uit de Maashorst allemaal kunnen leiden. Alle reden om dus maar eens een kijkje te nemen bij de Maashorstboeren om zelf te zien hoe kersen nu eigenlijk groeien.

De Maashorstboeren hebben daarvoor 2 fietsroutes uitgezet. De Noordelijke route is 40km en start vanuit Berghem en de Zuidelijke route is 35km en start vanaf De Heische Hoeve in Loosbroek. Uiteraard is het niet noodzakelijk om op het officiële startpunt te beginnen, deelnemers kunnen op elk gewenst punt opstappen.

Bij de Heische Hoeve wordt een expositie verzorgd over de historie van de kersenteelt met medewerking van de Heemkundekring Uden. In Vostenbosch is er een speciaal kersenspel voor de kinderen. Diverse boomgaarden zijn open voor publiek evenals D’n Ujese Bogerd in Uden. In Nistelrode is er een demonstratie imkeren. En er is nog veel meer te zien en te doen, want ook alle toeristische ondernemers in de Maashorst zetten dit weekend hun deuren open voor het publiek!

Kom kijken hoe de kersen groeien in de Maashorst en vier met de Maashorstboeren het begin van de lente! Fiets mee op zondag 15 april van 10.00 tot 16.00 uur. De route kunt u downloaden via www.maashorstboeren.nl en www.demaashorst.nl.

Deelname is helemaal gratis en de Maashorstboeren schenken gratis koffie aan de deelnemers.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?