donderdag, mei 17, 2012

 

Cleanergy Wanroij

Provincie Brabant betaalt voor mestvergister

De provincie Noord-Brabant vergoedt alle kosten die een groep veehouders heeft gemaakt voor een plan om een biogasinstallatie te bouwen in Wanroij. De provincie gaf een vergunning maar die werd twee keer vernietigd door de Raad van State. Toen de coöperatie de vergunning in 2009 kreeg, bleek de bouw vanwege veranderde marktomstandigheden niet meer haalbaar.
,,Initiatieven om het mestprobleem op te lossen zijn welkom, maar soms lukt het ook weleens niet’’, reageerde SP-gedeputeerde Johan van den Hout woensdag. Over de hoogte van de schadevergoeding worden geen mededelingen gedaan.
Bron: ANP


Een mestvergister kan het beste op een plaats gebouwd worden waar ook de warmte benut kan worden en de overlast gering is. Bijvoorbeeld naast een kassencomplex. Echter door regelgeving moeten mestvergisters van een bepaalde omvang op een bedrijventerrein geplaatst worden. Een terrein waar ze feitelijk niet thuis horen. Het gevolg is weerstand bij omwonenden en dus langdurige procedures. Procedures die vervolgens zo lang duren dat subsidies niet meer beschikbaar zijn. Zonder subsidie kan geen enkele mestvergister geëxploiteerd worden. De overheid voelt zich verantwoordelijk voor de 'onhandige' regelgeving waar initiatiefnemers de dupe van geworden zijn.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?