zondag, mei 27, 2012

 

Hergebruik stortplaatsen

In het verleden was storten de gangbare methode om van afval af te komen. Vandaag de dag wordt er nauwelijks nog gestort. Door hergebruik van materialen wordt het storten tot een minimum beperkt. De honderden oude stortplaatsen die er in Brabant zijn nemen ruimte in die schaars is. In het kader van zuinig ruimte gebruik wordt gezocht naar oplossingen om de oude stortplaatsen te hergebruiken. De drie belangrijkste projecten in Noordoost Brabant die steun van de provincie krijgen zijn:

Vlagheide, Schijndel
Onder de titel ‘Gastvrij Groen’ wordt sinds 2003 door de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, samen met de provincie, ondernemers en maatschappelijke organisaties gewerkt aan de toekomstige invulling van een gebied van 1000 ha rondom de rondom de voormalige stortplaats. Doel is het gebied te ontwikkelen voor recreatie in een groene omgeving, met veel aandacht voor de rijke cultuurhistorie van het gebied. Op de stortplaats zelf is een grote natuurlijke 18-holes golfbaan van 70 hectare voorzien.

Padbroek, Cuijk
De wijk Padbroek is toe aan een opknapbeurt en een nieuw gemeenschapscentrum waarin 2 scholen en een kinderopvang worden ondergebracht. De locatie voor dit centrum wordt de huidige school dat aan een kleine voormalige stortplaats grenst. Het is de bedoeling om de stortplaats als schoolplein in te richten.

De Kater, Boxmeer
In de noordelijke uiterwaarde van de Maas tegen de rivierkade ligt een stortplaats van 2,3 hectare. Hier is tot in de jaren ‘70 afval en puin gestort. In de plannen voor een grotere gebiedsontwikkeling van het Waterfront Boxmeer zal de stortplaats als openbaar park met een uitzichtheuvel worden ingericht.

In het verleden zijn er kleinere projecten door het streekhuis ondersteund. Bijvoorbeeld de herontwikkeling van een kleine stortplaats in Oeffelt die nu als hondenopvangcentrum gebruikt wordt. 


<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?