vrijdag, juni 08, 2012

 

Echtgroen


Om het produceren van groene stroom te stimuleren kunnen producenten van groenestroom, naast de stroom  die ze maken, certificaten verkopen.  Deze certificaten worden Garanties Van Oorsprong (GVO) genoemd. Per megawattuur geproduceerde stroom krijgt de leverancier van de groene stroom 1 certificaat. Bedrijven die groene stroom willen gebruiken of verhandelen moeten deze certificaten aankopen. 1 megawattuur (1000 Kwh) stroom brengt op dit moment ongeveer € 45,- euro op.  Het hierbij behorende certificaat brengt ongeveer € 0,50 op. Dat is slechts € 0,0005 per Kwh. Als u bedenkt dat u als particulier ongeveer € 0,22 per Kwh betaald dan is dat schrikbarend weinig en gaat er geen stimulerend effect van uit. Het GVO certificaten systeem is jammerlijk mislukt moeten we helaas concluderen. De oorzaak is eenvoudig. In Noorwegen maakt men standaard gebruik van stroom opgewekt met waterkracht. Noorse consumenten zijn daarom niet bereid om extra te betalen voor groenestroom en dus certificaten. De Noorse energie producenten dumpen daarom hun certificaten op de Europese markt.  Het aanbod van certificaten is groter dan de vraag waardoor de waarde naar vrijwel nul gezakt is. Het is voor energiemaatschappijen zo een fluitje van een cent om grijze stroom met een groen sausje te bedekken en te blijven investeren in aardgas- en kolencentrales. Een voorbeeld. Een Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis 3.500 Kwh aan elektriciteit. Om van grijze stroom uit een kolencentrale groene stroom te maken moet de energiemaatschappij 3,5 certificaten aankopen á € 0.50 per stuk. Het ‘vergroenen’ van een gemiddeld gezin kost slechts € 1,75 per jaar. Dit verklaart waarom er geen verschil is tussen de prijs van grijze en groene stroom en waarom veel energiemaatschappijen er de kantjes van aflopen. Voor een aardig Belgisch filmpje wat dit illustreert klik hier. Voor de Nederlandse situatie klik hier.

Nederlandse gemeenten kopen vrijwel zonder uitzondering groenestroom. Als de leverancier hiervoor ‘Noorse certificaten’ inkoopt dan is dat goedkoop maar nutteloos. Administratief gezien worden wij in Nederland groener maar tegelijkertijd gaan ze in Noorwegen van groen naar grijs.  Per saldo schiet het milieu er dus niets mee op.

Dit probleem kan eenvoudig opgelost worden door als gemeente geen ‘Noorse’ certificaten te (laten) kopen maar certificaten van producenten van groenestroom uit de eigen gemeente of regio tegen een redelijk bedrag van € 4,- per certificaat. Voor een kleine gemeente (10.000 inwoners) een jaarlijkse verhoging van € 600,- naar € 4.800,- en voor een grote gemeente (100.000 inwoners) een verhoging van € 6000,- naar € 48.000,- Om overheidsgebouwen en straatverlichting echtgroen te maken kost dat € 0,48 per inwoner per jaar extra. 
Het streekhuis onderzoekt samen met het RMB of er bij de gemeenten in Noordoost Brabant  belangstelling is om echtgroen te worden en over te gaan op groenestroom uit de eigen gemeente of regio. Voor informatie Twan Goossens 06 -51 63 1647 of Leo van den Akker 04 85-33 83 85.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?